Stadsgids Bewaar

The Lobby (8-)

The Lobby in Hotel V aan de Nes.
The Lobby in Hotel V aan de Nes. © Rink Hof

Het is er stoer maar knus, de bediening is sjeuïg en het eten grotendeels helemaal prima. Tegen The Lobby valt opvallend weinig in te brengen.

Hotellobby's hebben vaak iets steriels en onpersoonlijks. Misschien komt het door de mannen alleen die er wat doelloos zitten te zitten, of door het ritme dat vooral traag en functioneel lijkt. Wat het ook is, The Lobby van Hotel V in de Nes heeft er absoluut geen last van. Het is dan ook bovenal een restaurant. Gasten zijn elke dag welkom van het ontbijt tot de middernachtelijke cocktail, en er wordt ook gebruncht en geluncht.

De inrichting is een wonderlijke combinatie van fabriekshal en ouderwetse herenclub: de ventilatiebuizen lopen ruig en onbedekt langs het betonnen plafond, maar er is ook een grote, sierlijke bar, een boekenkast met een laddertje, een wereldbol met flessen erin en heel veel warm leer en hout. Ik krijg de onweerstaanbare neiging een pijp op te steken en bourbon te bestellen. De hele ambiance - van de fles kraanwater die ongevraagd op tafel komt, het licht, het lekkere brood en de voorbeeldige bediening met precies de juiste verhouding beleefd/kundig/Amsterdamse gein - komt verdraaid aangenaam over, amice, verdraaid aangenaam.

Verliefde stelletjes
Het publiek is al even plezierig gemengd: vriendengroepen en werkoverleg, koopavondmensen, gezinnen met welopgevoede kinderen, en op de Chesterfield bij de hangende open haard zitten de hele avond verliefde stelletjes te kussen.

De Flammkuchen (€10) passen goed op het ietsje hippe, maar comfortabele menu. Het platbrood uit de Elzas, belegd met crème fraîche, gruyère, spek en ui, is het laatste jaar aan een ware opmars bezig. Ik zag het zelfs als nieuwe trend aangekondigd op de komende Horecavakbeurs, nogal onsmakelijk aangeprezen als een 'plaatkoek met de toegankelijkheid van een pizza en het rendement van een pannenkoek'. The Lobby heeft zowel het klassieke model als modernere versies met bijvoorbeeld bleu d'Auvergne, peer en walnoot of met kabeljauw, olijf en aardappel.

Op een ovale plank komen ze op tafel, kleiner en dunner dan een pizza, en dus heel geschikt als lunchgerecht, om te delen bij de borrel of als hoofdgerecht voor een kleine eter. Het mooi dunne, knapperige deeg en hartige beleg smaakt naar meer - tegen kaas met spek en ui valt nu eenmaal weinig in te brengen. Wel had hij net een tikkie warmer gemogen. Flammkuchen hoort gloeiend heet te zijn, met de kaas nog bubbelend, en die van ons is al een beetje gestold.

Kermis op het bord
Uit de interessante voorgerechten (alle €11) kiezen we er drie. De makreel met avocado, rettich, couscous en karnemelksaus blijkt een fantastisch gerecht te zijn. De couscous is aangemaakt met vadouvinachtige kerrie, de avocadocrème fruitig en zacht, er liggen een paar schijfjes groene rettich en rauwe biet bij en heel simpele karnemelkvinaigrette. Met zoveel uiteenlopende ingrediënten verwachtten wij een kermis op het bord, maar het blijkt een prachtig sober en ijzig fris gerecht met perfect afgestemde smaken. Hulde!

Ook de kalfstong met remoulade is overheerlijk. De tong is zeer dun gesneden en zachtjes opgewarmd in bouillon, zodat de gelatine gesmolten is en het vlees een fluweelzachte structuur heeft. De plakken zijn sappig, hartig en precies lauwwarm: eigenlijk volkomen logisch dat mondtemperatuur de perfecte temperatuur is voor tong. Met de knapperige knolselderij, violetmosterd en zilveruitjes is dit een perfect, simpel, ouderwets gerecht, alleen aan de opmaak (tong is grauw van kleur en de violetmosterd onderstreept dit nog) had iets meer aandacht mogen worden besteed.

Het gerecht met coquille, buikspek, quinoa en mierikswortel is ook prima, al had het spek wat knapperiger gemogen.

Procureurstuk
Bij de hoofdgerechten (alle €20) voel ik me zeer aangetrokken tot een procureurstuk (varkensnek) voor twee personen met ravigotesaus, gebakken aardappels en kropsla, maar kies uiteindelijk de kabeljauwrugfilet met mosselen, cavolo nero en pernodsaus. De mosseltjes zijn heerlijk, de vis perfect gebakken, maar een tikkeltje flauw. Op het bord ligt ook een zachte mousseline van aardappel, bloemkoolcrème en prima worteltjes. De cavolo nero, met z'n grove, stroeve structuur, is daarnaast eigenlijk niet meer nodig en de heftige kappertjes en knoflook waarmee de kool is gebakken passen niet bij de fijne saus met pernod. Afgezien daarvan: een degelijk gerecht.

Bij bread & butterpudding vind ik het prettig als er een korstje op zit en als het dessert, het brood met boter indachtig, ook nog iets hartigs heeft. De versie van The Lobby (€7) is zompig en erg zoet. Het chocoladetaartje (€7) is van het type dat vrouwen soms een beetje glazig doet kijken; de binnenkant stroomt als hete lava uit het gebak, en er ligt een flinke lik zoute butterscotch naast. Erg lekker.

The Lobby is een prettige, comfortabele plek, besluiten we. 'We kunnen toch ook hier blijven slapen?' giechelt één van de tortelduiven op de sofa tegen haar vriendje. Dat lijkt me helemaal geen slecht idee.

The Lobby
Nes 49
1012 KD Amsterdam
Dagelijks geopend.
Ontbijt 7-12 uur
brunch en lunch 12-16 uur 
diner 18-22 uur
020 7585275