Stadsgids Bewaar

Tess Posthumus opent 'educatieve' cocktailbar

De bar, genaamd Flying Dutchmen Cocktails, gaat half december open.
De bar, genaamd Flying Dutchmen Cocktails, gaat half december open. © ANP

Cocktailgoeroe Tess Posthumus opent samen met Timo Janse een cocktailbar in het voormalige biercafé Hoppa! op het Singel. De bar, genaamd Flying Dutchmen Cocktails, gaat half december open.

In september lieten Posthumus (al 3 jaar in de top 10 beste bartenders ter wereld) en Janse weten samen een zaak te willen starten. "Alles was rond, behalve de locatie," zegt Posthumus.

Na een paar doodlopende sporen - zoals een gokkastverplichting die ergens daags voor het tekenen boven water kwam en een achtergehouden VVE-document dat een volledig funderingsherstel bleek te bevatten - besloten de twee hun zoektocht wereldkundig te maken en hun netwerk te gebruiken voor tips.

Voormalig biercafé
Met succes: Bert van der Leden, eigenaar van onder andere Supperclub, Envy, Happyhappyjoyjoy, Heineken hoek en Julius bar&grill stuurde een bericht: biercafé Hoppa! - gevestigd onder de Supperclub, in rijksmonument Odeon - was vrij voor verhuur.

Half december openen Posthumus en Janse - die elkaar kennen door hun werk bij speak-easy bar Door74 - de tent. De focus komt op klassieke cocktails te liggen. Posthumus: "Het klinkt misschien wat negatief, maar we vonden het een beetje irritant dat er een trend ontstaat waarin er overal 'signature' cocktails worden geserveerd, terwijl het gros van de Nederlanders - zowel de gasten als de bartenders - de klassiekers nog helemaal niet goed kent."

Cocktailcursus
Posthumus: "Een cocktail kan er nog zo Instagramwaardig uitzien, de smaak moet daar niet onder lijden. Ik merkte dat ik in mijn feedback bij trainingen en als jurylid bij wedstrijden vaak zei: 'Je moet eerst leren lopen voor je gaat rennen'. Die basis willen we bij Flying Dutchmen leggen, vandaar ook de naam: we leren de Nederlanders hier lopen, rennen en hopelijk uiteindelijk zelfs vliegen."

Geen trendy - zien en gezien worden - cocktailbar dus, maar een heus 'educatief platform', is het idee: zowel professionals als consumenten kunnen er workshops en seminars volgen. Posthumus: "Maar gewoon de klassiekers proeven in de bar kan natuurlijk ook." Als het maar iets bijdraagt aan onze gebrekige cocktailkennis.

Pop-up

Wie niet het geduld kan opbrengen tot half december te wachten, kan al wat cocktails proeven bij de pop-up van het duo (waar ze overigens zelf niet achter de bar zullen staan). Tijdens de Food Stage in Melkweg worden de komende maanden elke vrijdag en zaterdag van 17.00 uur tot 23.00 uur twee cocktails naar hun recept geserveerd.

De klassiekers kun je overigens gewoon uit handen van de cocktailgoeroes zelf verwachten. "Zeker het eerste jaar zullen we hier heel vaak zijn: personeel trainen, ziel in de zaak brengen en natuurlijk gewoon lekker achter de bar staan."

Groen velours
Hoe ze het voormalige wit met oranje biercafé omtoveren is nog de vraag. Posthumus: "We willen het laagdrempelig houden met een bruinekroeggevoel, maar er zullen ook Artdeco-elementen terugkomen, dat was immers de gouden tijd van de cocktails. Laten we zeggen: het wordt niet te hip, maar groen velours kun je wel verwachten."

Lees ook: Tess Posthumus: 'Een homokroeg als De Trut snap ik niet'

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.