live

Terugkijken: Dit was Koningsdag 2017 in Amsterdam

Koningsnacht en -dag zijn in Amsterdam gezellig en zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Lees en bekijk hieronder terug hoe dat eruit zag:

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. De gemeente geniet na

  Nu de mannen en vrouwen van de stadsreiniging de laatste sporen van Koningsdag hebben uitgewist, rest het filmpje van de gemeente waarin wordt teruggeblikt op de feestelijke dag.

  Onder de veelzeggende titel 'Koningsdag 2017- nagenieten' volgen de bekende beelden van kinderen op de vrijmarkt, hossende menigtes op de grachten en de gevel van de Blaffende Vis in de Jordaan elkaar in hoog tempo op.

 2. Koningsdag in cijfers

  → Koud was het, maar overwegend droog en zonnig, en dat lokte 700.000 bezoekers naar Amsterdam op Koningsdag. In Tilburg vierden 150.000 mensen de dag samen met de jarige koning Willem-Alexander.

  → Tijdens Koningsnacht en Koningsdag liepen in de Amsterdamse stadsdelen in totaal zo’n 300 medewerkers van Handhaving en Toezicht rond om bezoekers te helpen en om op te kunnen treden als dat nodig was.

  → De politie hield 20 zakkenrollers aan. In totaal waren er 176 aanhoudingen.

  → In de stad waren 1500 extra prullen­bakken op straat neergezet om alle rotzooi op te vangen.

  → Amsterdam werd vannacht om 23.59 uur weer schoon verklaard; 750 reinigings­medewerkers waren in touw.

  → De NS vervoerde 200.000 bezoekers per trein naar Amsterdam. Daarvoor werden 77 extra machinisten ingezet, 110 extra (meereizende) treinschoonmakers, 150 extra Veiligheid- & Service­medewerkers, 200 extra beveiligers, 265 extra conducteurs en nog eens 352 extra dienstverleners.

  → Voor EHBO en Rode Kruis waren in Amsterdam 60 vrijwilligers actief, van wie 45 hulpverleners ­verspreid over acht vaste posten en twee mobiele posten (‘bike teams’).

  → Het GVB liet in Amsterdam 15 extra trams rijden en trommelde 200 extra medewerkers op.

  En hoe Koningsdag 2017 in Amsterdam er verder uit zag? Dat kun je allemaal nog eens rustig teruglezen en bekijken in het blog hieronder!

 3. Schuim op Koningsdag

  Schuimverslaggever Hans van de Beek was ook de hort op met Koningsdag. Bij Bar Broker doen ze dingen graag even anders, zo zag hij. Fluctuerende bierprijzen en nu weer extra gekkigheid met Koningsdag: het WK Bierdrinken. Een dubbel alibi om je lam te drinken tijdens Koningsdag, je kunt dat alleen maar waarderen.

  Maar als ik voor de deur sta: geen WK. Ik mag zelfs spreken van redelijk uitgestorven. Een barmeisje komt een shotje brengen. "Om de teleurstelling te verwerken. Het is prosecco. Vies, hè?"

  Jup. Lees hier verder

 4. Zakkenrollers

  De Amsterdamse politie heeft twintig zakkenrollers aangehouden rond Koningsdag.

 5. Sporen Koningsdag Amsterdam opgeruimd

  Vijfhonderd mensen van de stadsreiniging zijn de hele nacht bezig geweest om de rommel van Koningsdag op te ruimen.

  Vrijdagochtend was alles weer schoon, op een paar plekken na waar nieuwe troep was achtergelaten na een reinigingsbeurt vroeg in de nacht. Dat zei een woordvoerder van de gemeente.

  Met Koningsdag erbij zijn er 750 schoonmakers in touw geweest om de stad aan kant te krijgen.

  Opvallend was dat dit jaar mensen veel meer dan vorige jaren gebruik hebben gemaakt van de extra minicontainers en vuilnisbakken en -zakken. Daardoor lag er veel minder losse rommel op straat. "Daar zijn we blij mee," aldus de woordvoerder.

  Er waren 1500 extra vuilnisbakken en containers neergezet. Die worden vrijdag weer weggehaald.

 6. Geen grote incidenten

  De politie laat weten dat de Koningsdag uitstekend is verlopen in Amsterdam. Er waren geen grote incidenten.

  "Een Koningsdag uit het boekje", aldus de woordvoerder van burgemeester Van der Laan.

 7. Waar zijn de bootjes?

  Op het water van de Prinsengracht bleef het nog lang druk, aangezien het niet meer is gaan regenen. Rond half negen 's avonds was het toch echt wel gedaan met de varende feestvierders. De gracht is op een enkel bootje na weer zijn rustige zelf.

 8. Festivals gaan nog door

  Sidney Charles stal de show bij het Nassaufestival. Daar gaan ze nog door met de Engelsmannen Skream & Route 94.

 9. Gezelligheid bij station

  Onderweg naar het station kun je ook nog even een laatste dansje wagen.

Voorbeschouwing

De Koningsdag in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Alleen een illegaal feest in het Westelijk Havengebied is door de politie beëindigd.

Over het aantal aanhoudingen doen de gemeente en de politie nog geen mededelingen, maar de woordvoerder van burgemeester Van der Laan spreekt van een 'bijna saaie dag'. "Amsterdam was vooral heel gezellig, het was een Koningsdag uit het boekje," aldus de woordvoerder.

De woordvoerder denkt dat de drukte vergelijkbaar is met die van vorig jaar. Toen vierden ongeveer 700.000 mensen Koningsdag in Amsterdam. Al was het op sommige plekken rustiger in vergelijking met voorgaande jaren. Bijvoorbeeld op de Dam, waar vorig jaar nog een kermis stond.

Op de grote feesten waren 80.000 van de 88.000 kaarten verkocht. Vorig jaar waren die feesten nog uitverkocht met 95.000 bezoekers.

Hoeveel mensen precies zijn opgepakt voor wangedrag tijdens Koningsdag is onbekend, maar in Amsterdam had de gemeente in de loop van de avond de indruk dat het er iets minder waren dan vorig jaar. Ook elders waren geen grote incidenten.

De NS, die veel extra treinen en personeel inzette, toonde zich ook tevreden. "De uitstroom gaat heel gecontroleerd," vertelde een woordvoerder rond 22.00 uur.