PS Stadsgids Bewaar

Techno, wiet en geiten: 6x 'lekker gekke' yoga in Amsterdam

Com-for-ta-bel!
Com-for-ta-bel! © Shutterstock

Begin je de dag met de zonnegroet en ga je naar bed met een downward facing dog? Op naar het Museumplein! Daar wordt op 17 juni de Internationale Dag van de Yoga gevierd.

Op de International Day of Yoga op het Museumplein worden de hele dag yogademonstraties en meditatiesessies gehouden. Daarnaast is er muziek, wordt er gedanst en staan foodtrucks met vegetarische en veganistische hapjes klaar. 

Nog meer yoga? In Amsterdam is er voor de avontuurlijke yogi genoeg variatie:


Yoga in een club
Niet iedereen wordt zen van complete stilte. Voor wie de 'downward facing dog' liever met een muziekje doet is er nu deephouse yoga. Initiatiefnemer en yoga-instructeur Merle van Riessen (35): "Door deephouse kom je veel meer ín de les, in een flow. Dan krijg je energie van de house."
Lessen: 23 juni in Radion en 24 juni in QO

Yoga met geiten
Jawel, in het Amsterdamse bos kun je yogales volgen tussen de kleine geitjes. Volgens yogalerares Brenda Bood is dat perfect voor controlfreaks: "Soms springt een geitje op je rug, of knabbelt aan je haar. Daardoor leer je verwachtingen loslaten. Je kunt niet alles plannen."
Lessen: elke zaterdag en zondag op geitenboerderij Ridammerhoeve

Yoga op 100 meter hoogte
Is een beetje rekken en strekken tussen het stro je te braaf? Waarom dan niet yoga'en op het dak van de A'DAM Toren? Op 21 juni kun je op het dak kamperen, en sta je vervolgens met je haren in de wind te bibberen in de 'child pose'.
Les: 21 juni op de A'DAM Toren

Yoga in de Hortus
Wie zijn warrior pose tussen exotische planten wil perfectioneren, hoeft niet naar het tropische India of Bali. In de palmenkas van de Hortus worden deze zomer namelijk yogalessen gegeven, inclusief 'ontspannend concert van harp, gitaren en een gong'.
Lessen: elke week in juni en september in de Hortus

Yoga, maar dan stoned 
In mei werd voor het eerst in Amsterdam een les 'ganja yoga' gegeven, waarbij wiet (ganja in het Hindi) en ­yoga worden gecombineerd. Bedenk: een zaaltje verlicht met kaarsen, esoterische ­muziek en matjes op de grond. Het enige verschil? Deelnemers steken eerst even een flinke joint op. De lessen zijn tijdelijk opgeschort: door de wietlucht moet de organisatie op zoek naar een nieuwe locatie.
Blijf hier op de hoogte.

Yoga voor je gezicht
In Azië en Amerika is het al jaren populair, maar ook in Amsterdam wordt het beoefend: gezichtsgymnastiek. Je zou er zomaar drie jaar jonger door lijken. 'In mijn wangen zit meer volume.'
Kraaienpootjes? Fronsrimpels? Kalkoennek? 'Skinstructor' Mila van Rijn (29) heeft overal wel een oefening voor.
Lessen: onregelmatig

En dan nog...
In Amsterdam openen ook om de haverklap nieuwe yogastudio's. Zo kun je bij Luvi Yoga (sinds januari) terecht voor yoga met romantische inslag. Bij Studio191 word je onthaald met een knuffel. En bij discogym People's Place kun je mindful yogalessen volgen.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.