PS Stadsgids Bewaar

Sushistudent Kit heeft nu echt zijn eigen restaurant

Kit aan het werk in zijn thuisrestaurant
Kit aan het werk in zijn thuisrestaurant © Dingena Mol

De 21-jarige student Kitsanin 'Kit' Thanyakulsajja gooide hoge ogen met een sushirestaurant in zijn studentenkamer. Nu krijgt hij een eigen privérestaurant in een chic hotel in de Negen Straatjes.

Door mond tot mondreclame was het al snel niet meer het best bewaarde geheim van het Amsterdamse Science Park: bij Thanyakulsajja thuis, 'Kit' voor vrienden en klanten, eet je misschien wel de lekkerste, al dan niet meest bijzondere sushi van de stad.  

Kits thuisrestaurant Ephemeral begon als hobbyproject om een betere chef te worden. Zijn eerste klanten waren vrienden, die voor 15 euro sushi bij hem kwamen eten. Onder het genot van zelf meegebrachte drankjes serveerde Kit technische sushi, net als de grote Japanse chefs.

Maar al snel wisten ook andere sushiliefhebbers Kit te vinden. Met als gevolg dat zijn studentenkamer van 20 vierkante meter twee jaar lang bijna elke vrijdag- en zaterdagavond ramvol fijnproevers zat.

Kit rolt door
Nu heeft de uit Thailand afkomstige Kit zijn bachelor in zijn zak en is het tijd voor een volgende stap. Die werd hem zowat in zijn schoot geworpen: chef-koks van een hotel in de Negen Straatjes waren zo onder de indruk van de getalenteerde Kit dat ze hem een 'geheime' ruimte achter de spiegel van het hotel hebben aangeboden waar hij een pop-uprestaurant kan runnen.

Kit is blij met de kans, het geeft hem vooral rust. "De afgelopen maanden zat ik in een rollercoaster. Sinds de reportage in Het Parool kreeg ik meer dan 600 reserveringen binnen. Ik vroeg vrienden om te helpen en op een gegeven moment werkten we met een groep van tien om vijf shifts per week te draaien. Ondertussen studeerde ik ook nog af en sliep ik drie uur per nacht. Dat ik nu een vaste plek heb is echt een verademing."  

Studeren of toch een restaurant?
Tot december zal Kit op hoog niveau sushi in de Negen Straatjes blijven serveren. Wat hij daarna gaat doen, weet hij nog niet. "Er zijn drie opties: of ik open een permanent restaurant in Amsterdam, of ik ga nog een master doen óf ik ga terug naar Tokio of Bangkok om nóg beter te worden. Maar de kans is klein dat ik dan nog terugkom naar Amsterdam. Het niveau is daar zo anders."

Dat ik nu een vaste plek heb is echt een verademing

Van donderdag tot zondag kookt Kit voor een select groepje van zes gasten een intiem 15-gangen Omakase menu. Wie wil reserveren doet er slim aan om Kit op Instagram te benaderen (@kitat384). De kosten voor het diner zijn €125 per persoon. 

Volgeboekt
Goed om te weten: het restaurant is de hele maand oktober volgeboekt. Binnenkort kun je voor november en december reserveren. En in tegestelling tot bij zijn thuisrestaurant kun je hier niét je eigen flesje wijn meenemen.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.