PS Stadsgids Bewaar

Studenten organiseren samen festival over inclusiviteit

De eerste bijeenkomst voor het festival, vrijdagochtend in Pakhuis de Zwijger.
De eerste bijeenkomst voor het festival, vrijdagochtend in Pakhuis de Zwijger. © Mark Helfrich

Is het normaal dat je jarenlang aan een universiteit studeert die op steenworp afstand ligt van een mbo en een hbo, maar nooit met de studenten daar in contact komt?

Nee vindt, Ynte Bakhuizen (24), ex-student aan de VU en initiatiefnemer van de Bildung Academie. In een gepolariseerde wereld moet je juist elkaar opzoeken. Bakhuizen zocht contact met het ROC van Amsterdam en de HvA.

We willen meteen een sfeer hebben dat iedereen de vrijheid zal voelen om te zeggen wat hij wilt

Samen met student Url Correa (26) en docenten aan de HvA en het ROC van Amsterdam is vrijdag een initiatief begonnen waarbij 85 studenten, 30 mbo'ers, 25 hbo'ers en 30 universitaire studenten samen een festival gaan organiseren. Over bruggen in Amsterdam heet het, en de gemeente stelt 15.000 euro beschikbaar.

Verschillen overbruggen
In 18 weken moeten deze studenten met uiteenlopende achtergronden een evenement uit de grond stampen dat verschillen overbrugt en in het weekend van 1 juli plaats vindt op een nog te kiezen locatie.

Maar los van die logistieke zaken, is vooral het doel belangrijk, benadrukt Correa. "Het wordt een heel mooi festival, het gaat over inclusiviteit, over samenwerken en van elkaar leren, zonder de verschillen alsmaar negatief te benadrukken."

Voor Bakhuizen was het belangrijk om eindelijk de daad bij het woord te voegen. "We hebben het vaak over segregatie, een kloof, polarisatie, maar ik wilde dat we er ook concreet mee aan de slag gingen." Hij verwijst naar het boek 'I find that offensive', een werk van de Britse libertarische schrijver Claire Fox. "We zijn allemaal zo voorzichtig geworden en zo bang om elkaar te beledigen, dat we niet meer echt kennis maken."

Pittige discussie
Fox hekelt de politieke correctheid en de zelfscensuur die tegenwoordig heerst. Bakhuizen wil wel dat het organiseren van het festival goed verloopt, maar hij weet ook dat er pittige discussies moeten worden gevoerd. "We willen meteen een sfeer hebben dat iedereen de vrijheid zal voelen om te zeggen wat hij wilt. Dat moet ook, anders blijft zo'n kennismaking oppervlakkig en vrijblijvend."