PS Stadsgids Bewaar

Star Wars in concert en een slaapfeestje in FC Hyena

Encore bestaat vijf jaar
Encore bestaat vijf jaar © Luciano, Encore Fest 2017

Het weekend staat voor de deur! Waar ga jij heen? De redactie dook in de agenda en selecteerde de tien leukste events.

Amsterdam Light Festival
Vandaag begint alweer de 6e editie van het Amsterdam Light Festival. Ieder jaar verandert het centrum van Amsterdam in een 'openlichtmuseum' voor jong en oud. Kunstwerken en installaties van hedendaagse kunstenaars, designers en architecten verlichten de binnenstad, op en rond de grachten. De kunstwerken langs de waterroute zijn gratis te zien. Dit jaar zijn er ook in het Oosterpark en op het Marineterrein lichtinstallaties te zien.
Tot en met 21 januari
Verschillende locaties,
zie onze route

Gratis concerten van Lucky Fonz III
Singer-songwriter Lucky Fonz III speelt vrijdag in de IJpassage van Centraal. Dat heeft de zanger met een berichtje op Facebook laten weten.
Lucky Fonz, die eigenlijk Otto Wichers heet, doet twee sessies van ieder een half uur. Wat hij precies zal spelen is nog niet bekend.
Het optreden vindt plaats in de IJpassage.
Vrijdag 1 december (17.00-17.30 en 18.00-18.30)
IJpassage, Amsterdam CS

Slaapfeestje
Dol op nachtelijk films bingen? In cinema FC Hyena kun je tot vijf uur 's nachts naar een ode aan de film- en nachtcultuur. Het programma bestaat uit documentaires, films en shorts, van dansfilms tot fantastische cinema.
Even de benen strekken? Een eental muzikanten verzorgen 'cinematic boogie'.
Vrijdag 1 december (17.00-05.00) € 25,00
FC Hyena, Aambeeldstraat 24

You better (t)werk
Zie je soms in de club vrouwen (of mannen) met hun reet schudden en denk je: dat wil ik met mijn schamele bil ook kunnen? In het Amsterdam Dance Centre vindt een 'twerkshop' plaats. In de workshop (90 minuten) werk je aan je twerktechnieken onder het toeziend oog van danser en choreograaf Simone Sobers. Zij verzorgt hiphop, afrobeat en dancehall. Let op: de workshop is alleen voor vrouwen.
Vrijdag 1 december (19.00-20.30) €17
Amsterdam Dance Centre

Vijf jaar hiphop
Encore viert feest: de wekelijkse clubnacht voor liefhebbers van hiphop en r&b bestaat vijf jaar. De lustrumeditie wordt groots aangepakt met optredens van Cardi B, Ronnie Flex & Deuxperience Band, Sevn Alias en Mist. Ook Abstract, WaxFiend en Prime komen.
Vrijdag 1 december (22.00-5.00) €37,50
Afas Live

Scandinavische kerstmarkt
Kabeltruien, gebreide kerstballen, warme kaneelbroodjes: dit weekend kun je in de Muiderkerk Scandinavisch kerst vieren. Kom breien of zoek de warmte op van de open haard tijdens het winkelen op de kerstmarkt. 
Vrijdag 1 en zaterdag 2 december (10.00-17.00) gratis
Muiderkerk

May the Philharmonisch orkest be with you
John Williams is een meester van de filmmuziek en zijn composities voor de Star Wars-films zijn zo iconisch dat iedereen ze zal herkennen. Dit weekend vertolkt het Nederlands Philharmonisch Orkest de muziek uit Episode VIII. De concerten waren meteen uitverkocht, maar je kunt er waarschijnlijk nog wel een paar scoren. May the force be with you.
Vrijdag 1 en zaterdag 2 december (20.15-22.20)
Concertgebouw

Gospel Festival Amsterdam
Gospelliefhebbers opgelet: dit weekend zingen jonge aanstormende talenten samen met nationale en internationale topartiesten. Onder andere Berget Lewis, Brace en Do staan op het podium en zingen van negrospiritual tot salsagospel en crossovers met soul en R&B tot aan hiphop. Heb je een gouden keeltje? Meezingen wordt aangemoedigd!
Zaterdag 2 december (14.00-22.00) €17,50
Johan Cruijff Arena

Dragqueens in de Melkweg
Al decennia geldt RuPaul als de grootste, meest gerespecteerde dragqueen ter wereld. In de Melkweg komen de beste kandidaten uit haar show RuPaul's Drag Race (een soort America's Next Top Model met travestieten) samen.  Onder andere Thorgy Thor, Ginger Minj en Michelle Visage komen.
Voorafgaand aan de show wordt in het kader van Wereld Aids Dag een benefietbingo georganiseerd in The Food Stage, het vernieuwde Melkweg Café.
Vrijdag 1 december (19.00-22.00) €45
Melkweg

Guus Hiddink op de praatstoel
Tijdens het maandelijkse Operatie Interview wordt een bekende gast geïnterviewd door drie voor hem/haar onverwachte bekenden. Zo werd Eberhard van der Laan destijds tot zijn grote verrassing geïnterviewd door zijn eigen vrouw.
Zondag wordt voetbalicoon Guus Hiddink aan de tand gevoeld door geheime interviewers. Is het tijdperk Hiddink voorbij na zijn tweede dramatische termijn als bondscoach van Oranje? Er wordt zeker naar gevraagd. Maar door wie?
Zondag 3 december (16.00-17.30) €12,50
De Balie

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.