PS Stadsgids Bewaar

Spaans restaurant Centra failliet

Restaurant Centra in betere tijden
Restaurant Centra in betere tijden © Marc Driessen

Spaans restaurant Centra op de Wallen is failliet. Een schuldeiser heeft dinsdag met succes het faillissement aangevraagd.

Het restaurant, dat zeventig jaar aan de Lange Niezel was gevestigd, is een begrip onder Spaanse expats en studenten.

Centra werd in 1946 opgezet voor opvarenden van Spaanse schepen die in Amsterdam aanlegden. In de jaren zestig werd het de thuishaven voor Spaanse 'gastarbeiders' en later groeide het uit tot uitvalsbasis voor lokale bekendheden.

Tapasbars
Drie jaar geleden deed de laatst overgebleven originele oprichter het restaurant over aan de huidige eigenaar. Tegelijkertijd verkocht hij het pand aan de gemeente, die het onderbracht in de NV Zeedijk. Die liet toen weten het restaurant als baken voor de buurt te willen handhaven, maar verhoogde wel stapsgewijs de huur.

Daarnaast kreeg het restaurant sinds de overname te maken met de opkomst van tapasbars in de stad.

Rekeningen
Centra was de afgelopen tijd al gesloten voor een verbouwing. De rekeningen lijken al langere tijd niet te zijn voldaan. Eén van de schuldeisers heeft daarop het faillissement aangevraagd.

Omdat deze ook kon aantonen dat andere crediteuren op hun geld wachten, concludeerde de rechter dat Centra failliet moest worden verklaard. De eigenaar van het restaurant was niet aanwezig bij de uitspraak.

Bij Centra werkten twee medewerkers in vaste dienst en vier op contract. Het vaste personeel zal vanwege het faillissement worden ontslagen.