PS Stadsgids Bewaar

Schoenententoonstelling Jan Jansen geopend

Jan Jansen en zijn vrouw Tonny, met wie hij sinds zijn zeventiende samen is.
Jan Jansen en zijn vrouw Tonny, met wie hij sinds zijn zeventiende samen is. © Charlotte Odijk

In een driedaagse expositie eren 23 kunstenaars het werk van de legendarische schoenontwerper Jan Jansen (76). Zij maakten allemaal schoenen geinspireerd op het werk van Jansen.

Voor de tentoonstelling Jan Jansen Shoe Treasures hebben initiatiefnemers Verstegen en Liza Snook van het Virtual Shoe Museum in Den Haag onder anderen Swip Stolk, Bas Kosters, Jasper Krabbé en Ted Noten ­benaderd. 

In het buitenland zijn kunstenaars uit Japan, Groot-Brittannië, Israël, Zwitserland en Oostenrijk gevraagd. Sommigen hebben de schoen uit elkaar gehaald, anderen hebben alleen iets toegevoegd. Kunstenaar Joyce de Gruiter vroeg of ze een gipsen versie van Jansens ­voeten mocht maken, die ze vervolgens heeft bewerkt met bladgoud.

De expositie is tot en met 19 november te zien, tegenover de oude Jan Jansenwinkel aan het Rokin. Toegang is gratis en de kunstwerken zijn te koop.

Lees hier het interview met Jan Jansen over de tentoonstelling: "Eigenlijk had ik eerder moeten verkopen. Twintig jaar geleden zat er nog geld in de kunsten."

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.