Stadsgids Bewaar

Roze, pittig of vegan: de beste warme choco van Amsterdam

Warme chocolademelk van de Chocolate Company
Warme chocolademelk van de Chocolate Company © Chocolate Company

Met roze slagroom, havermelk of een scheutje rum? Warme chocolademelk is er in vele varianten. In deze Amsterdamse zaken kun je je hart ophalen.

Vijftig soorten
Je loopt er makkelijk langs, maar op het Centraal Station zit een plek waar je uit meer dan vijftig soorten chocolade kunt kiezen voor je warme chocolademelk. Bij de Chocolate Company kun je het zo gek maken als je wilt. Denk aan smaken als gember-citroengras, zoute karamel of sinaasappel-chili.

De chocolade zit op een houten lepel die je door de warme melk roert. De melk kies je ook zelf, er is koemelk maar ook kokos- of havermelk. Bij de 'deluxe'-versies van de chocoladelepels krijg je ook een pipetje met drank, bijvoorbeeld cointreau of bruine rum. Om het af te maken kun je ook slagroom of marsh­mellows erop nemen, of allebei.
Chocolate company, Stationsplein 17B, vanaf €3,10

Een hele reep
Het Belgische merk Caffènation heeft een eigen koffiebranderij. Ook heeft het een aantal locaties waar koffie en warme dranken worden geserveerd. Als je een warme chocolademelk ­bestelt, doen ze een hele chocoladereep in een kop.

Ze warmen melk op en die wordt over de reep chocola gegoten. Zo drinken ze in Argentinië en Uruguay ook hun chocolademelk. Deze manier van bereiden heet ook wel de 'submarine', omdat de chocolade lijkt te verdrinken. Aan de klant de taak om de chocolade te mengen met de melk.
Caffènation, Warmondstraat 120, €3,60

Roze met discodip
Roze chocolademelk én roze slagroom: bij Corner Bakery lijkt elke maaltijd en elk drankje een feestje. De menu-­opties zijn een lust voor het oog en ideaal om op Instagram te zetten.

De chocolademelk die ze hier serveren is gemaakt van witte chocola en komt in twee versies: de Pink Lady en de Unicorn. Bij de een is de slagroom roze en bij de andere versie de melk. Samen met discodipachtige strooisels erop lijken beide versies een feestje in een beker. #chocolateparty!
Corner Bakery, onder andere JP Heijestraat 131, €4,95

Extra dik
In 2009 opende 'chocoladewalhalla' Metropolitan van chocolatier Kees Raat in de Warmoesstraat. De zaak staat ook bekend om het ijs dat daar ­wordt gemaakt, maar chocola is een andere grote pijler. Van die chocolade wordt ook hun warme en extra dikke chocolademelk gemaakt.

Er gaat bij hen een klein beetje rode peper in, om de chocoladesmaak extra naar voren te laten komen. Ook wordt het warme drankje met rauwe melk ­gemaakt. Tijdens het opwarmen van rauwe melk stollen de eiwitten en wordt ze dik.
Metropolitan, onder andere Warmoesstraat 135, vanaf €2,40

Handwarmers
De oprichter van bakkerijketen Le Pain Quotidien, Alain Coumont, groeide op in België en ging elke woensdagmiddag naar zijn grootmoeder. Zij wachtte hem dan op met een kop gloeiend hete chocolademelk. Als hij zijn handen ­eromheen vouwde voelde hij de warmte van zo'n kop, wat hem de kou deed vergeten.

Vandaag de dag ­gebruiken ze bij Le Pain Quotidien grote warme kommen om de warme chocolademelk in te serveren, die ze 'Belgische Handwarmers' noemen. In zo'n kom wordt warme biologische melk ­geserveerd, met een huisgemaakte chocoladesaus, zodat je zelf de intensiteit van de chocolade in de romige melk kunt bepalen.
Le pain Quotidien, onder andere Linnaeusstraat 35, vanaf €3,55

Sterk en pittig
Culinair recensent Johannes van Dam zei altijd dat de lekkerste warme chocolademelk van de stad bij Pompadour vandaan komt. Hun chocolademelk is van Valrhona. Dat Franse merk maakt sinds 1922 chocolade en heeft een heel eigen smaak.

Het is heel 'pittig' en sterk. Volgens Pompadour vindt een aantal mensen het niet lekker omdat de smaak te heftig is, maar anderen komen speciaal langs voor de warme chocolademelk.  
Pompadour, Huidenstraat 12, €3,50

Veganistisch
Bij lunchroom Koffie ende Koeck is het menu honderd procent veganistisch, dus ook hun warme chocolademelk is dat ook. Havermelk wordt opgeschuimd en daar gaat een chocolademix van cacao en stukjes pure chocola in.

Binnenkort komt er ook veganistische slagroom op het menu, om je vegan chocolademelk af te maken. Ook is er een chai-versie van de warme chocolademelk, waarbij kruiden als kaneel en kardemom naar voren komen. Door de latte-art lijkt hij op een cappuccino, maar hij is toch echt van chocola gemaakt.
Koffie ende Koeck, Haarlemmerweg 175, vanaf €2,85

Meer lijstjes, zoals de beste high tea, de lekkerste vegan lunchtentjes of de beste massagesalons? Check het overzicht.