PS Stadsgids Bewaar

Rijks geeft rondleidingen over Het Pauperparadijs

Een portret van Johannes van den Bosch, die acteur Dragan Bakema vertolkt in Het Pauperparadijs.
Een portret van Johannes van den Bosch, die acteur Dragan Bakema vertolkt in Het Pauperparadijs. © Patrick van Emst

Omdat Het Pauperparadijs deze zomer te zien is in Koninklijk Theater Carré, geeft het Rijksmuseum rondleidingen over het verhaal achter de voorstelling.

Schrijfster van de gelijknamige bestseller, Suzanna Jansen, vertelt iedere week over de achtergrond van het succesvolle theaterspektakel. Ze doet dat samen met de rondleiders van het Rijks.

Daarbij komen de bezoekers onder meer langs het portret van generaal Johannes van den Bosch, een van de hoofdrolspelers in het verhaal. Hij stuurde 200 jaar geleden de 'paupers' naar armengestichten in Drenthe voor een heropvoeding.

Familiegeschiedenis
Jansen putte voor het verhaal uit haar eigen familiegeschiedenis. "Ik vind het belangrijk dat we dit verhaal blijven vertellen, want het is nog altijd actueel. Prachtig dat ik dit nu ook kan doen aan de hand van objecten uit het Rijksmuseum."

De voorstelling gaat over de jonge Amsterdamse wees Teunis, die naar Drenthe wordt gedeporteerd en daar verliefd wordt op Cato, dochter van een bewaker. Het stuk, dat de afgelopen twee zomers in Veenhuizen te zien was, staat van 4 juli tot en met 5 augustus in Carré.

Rondleidingen in het Rijks: van 10 juli t/m 3 augustus, elke dinsdag en vrijdag (15.00-16.00 uur).

Lees ook: Het Pauperparadijs in juli 36 keer te zien in Carré

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.