Stadsgids Bewaar

Riedewald vindt het nog lekker ook

Kenny Tete over de documaker: 'Op een gegeven moment voelde je niet eens meer dat hij er was, zeker niet op vakantie.' Naast hem voetballer/kok Jaïro Riedewald.
Kenny Tete over de documaker: 'Op een gegeven moment voelde je niet eens meer dat hij er was, zeker niet op vakantie.' Naast hem voetballer/kok Jaïro Riedewald. © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: première Phenoms.

Lekker dan. Het wordt al een eenzame zomer en dan word me vanavond ook nog eens op een groot scherm ingewreven dat we het WK hebben misgelopen.

Documaker Bart van den Aardweg volgde twee jaar lang vijf toptalenten uit Nederland en België, onder wie Kenny Tete, Jaïro Riedewald en Riechedly Bazoer op weg naar hun jongensdroom, het WK van 2018.

Dat klonk twee jaar geleden als een uitstekend idee - snap ik.

Deze première is niet je doorsnee maandagavond-romcompremière in Tuschinski, dat zie ik meteen. Het begint twee uur eerder en er zijn vooraf al hapjes, tapas zowaar en kaasjes en druiven.

In de hal draait een dj. Zachtjes, maar toch.

Het publiek is veel gemêleerder, veel voetbalshirtjes ook, en ze schenken niet alleen champagne, maar ook gewoon bier.

Beter.

De mannen met een V'tje op de jas zijn ook meteen een stuk relaxter. Je mag zelfs met een glas buiten op de stoep gaan staan.

Een aaneenschakeling van winst.

Voor de deur stopt een auto. Geen zwarte limo, maar een groene jeep. Eruit stapt Kenny Tete, hij is de laatste en zo hoort het.

Mario Melchiot, oud-Ajacied en executive producer van de docu voor Fox Sports, vertelt dat we na afloop beter begrijpen waar voetballers vandaan komen en waarom ze zo in elkaar zitten.

Het is al snel duidelijk wat hij bedoelt: van Phenoms word je nou niet meteen vrolijk.

We volgen de opkomst van het gouden drietal, eerst in het eerste van Ajax en al snel daarna in Oranje. En dan is het opeens afgelopen. Uit de gratie, op de bank.
Het verpieteren, de eenzaamheid.

Bazoer, die boven alles wil dat zijn ouders het goed hebben nu. Vroeger was er soms geen geld voor eten, dat haalden ze in de kerk. Of voor benzine om hem naar PSV te brengen. Dus moest hij lopen, van station Eindhoven naar het trainingscomplex. Ouders van ploeggenootjes reden hem voorbij.

Wat première Phenoms
Waar Tuschinski, Reguliersbreestraat
Wie Kenny Tete, Jaïro Riedewald, Mario Melchiot, Bart van den Aardweg, Jacques Vereecken, Frank de Boer
Wanneer maandag 14 april, 18.00 tot 22.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans denkt toch: deine Sorgen möchte ich haben

Riedewald, die aan het begin van het nieuwe seizoen zijn shirtje vond. Niet nummer 4, maar 36. Hij vroeg de materiaalman nog of het een vergissing was.

Nu speelt hij bij Chrystal Palace en 's avonds eet hij lasagne uit de magnetron. Hij vindt het nog lekker ook: "Pepertje erbij, man."

Na afloop de vraag hoe het nu met zijn kookkunsten staat. Riedewald: "Niet meer elke dag lasagne, maar nog steeds opwarmen. Mijn moeder stuurt af en toe recepten op."

Mooie beelden.

Tijdens de naborrel krijg ik een tik op mijn arm. Vier vrolijke mannen: "Wel een leuk stukje schrijven, hè. Niet zo stom doen!"

Vooruit, ik had nooit eerder zo'n gezellige première in Tuschinski.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.