Stadsgids Bewaar

Restaurant Buitensluiting discrimineert met opzet

Miljuschka Witzenhausen verzorgt het driegangendiner, maar of je dat ook te eten krijgt is de vraag.
Miljuschka Witzenhausen verzorgt het driegangendiner, maar of je dat ook te eten krijgt is de vraag. © -

Of je lekker eten krijgt of niet, hangt bij pop-uprestaurant Buitensluiting in het NewWerkTheater af van je uiterlijk. Max Pater (29) van Tosti Creative vertelt.

Mensen buitensluiten op basis van uiterlijk. Dat is toch discriminatie?
"Het is hard, maar dat is precies het doel. De pop-up - in het NewWerkTheater - is bedacht in opdracht van het Liliane Fonds, dat dagelijks ziet hoe kinderen in ontwikkelingslanden worden buitengesloten. Vanwege een klompvoetje of albinisme ­worden vele kinderen niet toegelaten op scholen of zelfs uit hun gezin ­gezet."

En hoe laten jullie dat zien in ­Buitensluiting?
"Aan het begin van de avond wordt met een soort rad van fortuin ­bepaald wie in plaats van een ­driegangendiner door Miljuschka Witzenhausen alleen water en brood geserveerd krijgt. Op het rad staan ­relatieve ­kenmerken, zoals langste haar of donkerste ogen, waardoor aan elke tafel één iemand wordt ­buitengesloten. Zo laten we zien hoe ­willekeurig ­buitensluiting is."

Vanwege een klompvoetje of albinisme ­worden vele kinderen niet toegelaten op scholen of zelfs uit hun gezin ­gezet

Dus pruiken of verkleedkleding mee heeft geen zin? 
"Nee, je kan het natuurlijk proberen. Maar je weet pas op de avond wat tot buitensluiting leidt."

Moet je als je buitengesloten wordt hetzelfde betalen?

"Er is een pay as you want-systeem, dus in principe kun je niks betalen, maar je kunt een hoog bedrag doneren. Alle opbrengst gaat naar het ­Liliane Fonds."

Ik kan me voorstellen dat veel mensen het niet aandurven.
"Het is natuurlijk een sociaal experiment. We zijn benieuwd hoe mensen reageren. Mensen die hun eten delen met de buitengesloten persoon houden we niet tegen, maar we moedigen het ook niet aan. Dat men nieuwsgierig is, zien we aan de reserveringen: donderdagavond zit al vol en voor de andere twee dagen die we open zijn - vrijdag en zaterdag - gaat het ook hard."

Restaurant Buitensluiting
Donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 februari
NewWerkTheater

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool. Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.