Stadsgids Bewaar

Regen en wind in eerste 4DX-zaal in Pathé De Munt

Pathé De Munt krijgt één van de eerste twee 4DX-zalen.
Pathé De Munt krijgt één van de eerste twee 4DX-zalen. © ANP

In Pathé De Munt opent in december één van de eerste twee 4DX-zalen van Nederland, waar je films op vierdimensionaal niveau kunt beleven.

Met twintig effecten, zoals bewegende stoelen, weersimulaties en zelfs geuren die synchroon lopen met de actie op het scherm, kijk je niet alleen naar de film, maar beleef je hem een beetje zelf, belooft Pathé.  

De 4DX-stoelen hebben drie basisbewegingen: omhoog en omlaag, naar links en rechts en naar voren en achteren, waardoor het voor de kijker bijvoorbeeld voelt alsof hij vliegt of duikt. Bang om twee uur lang door elkaar geschud te worden, hoef je niet te zijn. De effecten zijn verwerkt in zo'n dertig procent van de film.

Vieze geurtjes
Ook moet het een positieve beleving blijven, zegt een woordvoerder van Pathé. Als iemand in de film koffie drinkt, dan ruik je dat in de zaal. De vieze geurtjes laten ze achterwege.

In principe kunnen alle films die in de bioscoop draaien omgebouwd worden naar 4D, wat niet wil zeggen dat dit ook zal gebeuren. "Een film moet zich er wel voor lenen. Zo is een actiefilm beter geschikt dan een romantische komedie," aldus de woordvoerder. Het zullen vooralsnog vooral de blockbusters zijn die in 4D te zien zullen zijn. "Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe Star Wars die aan het eind van het jaar groots uitkomt."

De kaartjes voor 4D-films zullen wel wat duurder zijn. De exacte prijs staat nog niet vast, maar gekeken wordt naar de prijzen in Parijs, waar de 4DX-zaal al eerder opende. Daar komt er zes euro toeslag bovenop de prijs van een regulier filmkaartje. In Nederland zal de toeslag waarschijnlijk net iets lager liggen.

De tweede 4DX-zaal opent in Rotterdam.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.