Stadsgids Bewaar

Proost: eerste flessen tulpenlikeur van de Zuidas

Proost: eerste flessen tulpenlikeur van de Zuidas
© Distilleerderij Van Zuylekom, Levert & Co

Bloemig, zacht en zinnenprikkelend aards. Zo smaakt 's werelds eerste tulpenlikeur, afkomstig van de Zuidas. Oer-Hollandser kun je het niet krijgen: de tulpen groeiden tot voor kort langs de A10.

Het idee voor de tulpenlikeur komt van ondernemer Merel Ligtelijn, die in 2014 het papieren archief van distilleerderij Van Zuylekom, Levert & Co (1684 -1982) van een goede vriend erfde.

Ligtelijn wilde met een nieuwe, bijzondere likeur de failliete Jordanese distilleerderij nieuw leven inblazen en sloeg de handen ineen met Frans Taselaar, gebiedsregisseur van de Zuidas.

A10
Hij zocht namelijk op zijn beurt een invulling voor een stuk braakliggend terrein aan de A10, bij de Parnassusweg. Het idee voor een groot rood tulpenveld was geboren.

In 2016 werden er 6000 tulpenbollen op het talud van de A10 geplant. Die tulpen werden vervolgens geplukt en verwerkt tot twee verschillende batches tulpenlikeur. De een wat zoeter en aardser, de ander meer citrusachtig van smaak. 

33 tulpen in een flesje
Beide batches sterk worden nu in een gelimiteerde oplage verkocht. Niet zo gek, want in een flesje van 100 milliliter gaan maar liefst 33 tulpen. Ligtelijn: "Het was eigenlijk een experiment, we wisten niet of de tulpen daar überhaupt goed zouden groeien. Maar het gaat zo goed dat we nu bezig zijn met het ontwikkelen van een tulpengin."

De tulpenlikeur is trouwens niet het eerste alcoholische drankje uit de buurt. Zo heb je ook Zuidas Bier, gebrouwen van hop dat groeit uit de Zuidas.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.