PS Stadsgids Bewaar

Paff en een Paroolwaardige hoeveelheid bitterballen

Scenarioschrijver Anne Barnhoorn en hoofdredacteur ­Ronald Ockhuysen
Scenarioschrijver Anne Barnhoorn en hoofdredacteur ­Ronald Ockhuysen © Eva Plevier

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de première van Parool Film Fest.

Het Parool Film Fest opent met Shop­lifters, Gouden Palmwinnaar en ook nog eens uit Japan, want we zijn niet van de straat.

Ik zie allemaal collega's in hun zondagse goed. Ik ben als mijn doordeweekse zelf; voor mij is dit een redactieborrel en daar moet ik er al te veel van missen.

Opeens word ik emotioneel, het overvalt mezelf ook.

Veel van deze mensen ken ik al meer dan twintig jaar. We hebben ongenadig veel gelachen, en ongeveer net zo veel gedronken, en ook gehuild samen, bij weer een ontslagronde en ook stonden we iets te vaak aan een graf.

Ik wil maar zeggen: het betere werk is meer dan alleen werk, en voor wat een fijn krantje werken we toch.

Met een echt filmfestival, jawel.

Het Ketelhuis stroomt vol, al is dat snel gebeurd. Collega's poseren voor de Paff-wand, allemaal net echt. Filmzaal 3 is de garderobe. Daar heb ik dan weer lol aan.

Ik voeg me bij de hoofdredacteur. Ronald Ockhuysen gaat zo twee praatjes houden, eerst in zaal 2 en daarna zaal 1. Niemand maakt zich daar zorgen over. De man kan de hele dag praatjes houden - ook hem ken ik al wat langer.

We gaan beginnen.

"Deze zaal?" vraagt Ockhuysen.

Meisje met Paff-T-shirt: "Nee, dat is zaal 3. Dat is de garderobe."

Hij zou het ook daar moeiteloos kunnen.

In zaal 2 heet Ockhuysen de mensen welkom bij deze derde editie van Paff, dat we samen organiseren met September Film en dit jaar is verspreid over de hele stad, dus ook in Cinecenter, Studio/K en FC Hyena.

Paff zet in op arthousefilms, echte auteurfilms, dus films om van te genieten en ook nog iets van op te steken. "Zodat we na afloop nog lang kunnen napraten aan de bar, want dat is de bedoeling van een filmfestival."

Wat Shoplifters/première Paff
Waar Ketelhuis, Pazzanistraat
Wie Ronald Ockhuysen, Dick Maas, Michiel van Erp, Anne Barnhoorn, Esmé Lammers, Michèle Creemers
Wanneer woensdag 10 oktober, 19.30 tot 00.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans is een softie

Daarna in zaal 1, net zo makkelijk.

Tijdens de film ga ik buiten alvast mijn aantekeningen uitwerken.

Op het terras zitten de hoge heren van Paff. Delegatie van Het Parool en September Film en de baas van Het Ketelhuis. De baas van Cinecenter is bezig met haar laatste, maar dat is ze al een tijdje, laat ik me vertellen, door haarzelf trouwens.

Na afloop zijn er nootjes, kaas en groentes in vijf kleuren, en een ­Paroolwaardige hoeveelheid bitterballen.

Bij de bar staat een fotoapparaat voor zo'n V&D-fotostrip, drie stuks. Je bent als festival ook geen knip voor de neus waard zonder. Mooi retro oranje wel.

Als het mijn hoogste tijd wordt, zit de directeur van Cinecenter er nog steeds. Zo'n feestje was het dus toch weer.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.