live

Dit was Pride Amsterdam 2018

Vanaf 28 juli tot en met 5 augustus stond Amsterdam in het teken van Pride. Van de Pride Walk tot Canal Parade: lees alles terug in dit blog.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Wellicht weer record voor Flyboardteam

  Hoewel hun terugkeer naar de Canal Parade vorig jaar nog onzeker leek, zijn ze er inmiddels bijna niet meer van weg te denken: de flyboarders van Flyboardteam Nederland. Voor het zesde jaar op rij openden ze zaterdag de optocht.

  De flyboarders verichtten tijdens de Canal Parade al vaker bijzondere prestaties. Flyboarder Bo Krook maakte in 2015 een selfie die de hele wereld overging, en een jaar later verbrak hij het wereldrecord voor langste flight op een flyboard toen hij gedurende de hele optocht (2 uur en 27 minuten) onafgebroken in de lucht bleef.

  En dit jaar zit er mogelijk weer een record in, hoopt Roy van Rossum van Flyboardteam Nederland. De selfie die Bo Krook dit jaar van zichzelf en collega Lize Kooij maakte, zou volgens hem nog een wereldrecord kunnen betekenen, namelijk die voor de meeste mensen op één selfie. "We gaan Guinness World Records inschakelen. Het zou te gek zijn als we weer een record breken."

  Lees ook: Ook dit jaar aan kop van de Canal Parade: de flyboarders

 2. Organisatie trots op verloop

  De Pride Amsterdam is nog niet helemaal afgelopen, maar de organisatie kijkt alvast terug op een succesvol verlopen editie.

  Het negen dagen durende festival, dat tot zondagavond in Amsterdam plaatsvindt, was goed bezocht, gezellig en sfeervol en is verlopen zonder noemenswaardige incidenten, zegt een woordvoerder van de organisatie. "Wat dat betreft is het gelukkig maar een buitengewoon saai verhaal."

  Tegengeluid
  Het festijn werd vorige week afgetrapt met de demonstratieve Pride Walk door Amsterdam. Liepen daar vorig jaar nog 7500 mensen in mee, dit jaar waren dat er tussen de tien- en twaalfduizend, zegt de woordvoerder. "Wij denken dat dat komt doordat Nederland intoleranter wordt, waardoor automatisch een tegengeluid ontstaat."

  Ook is de organisatie blij met de bedrijven die zich met de Pride willen associëren. "Dat is nodig vanwege de financiën, maar tegelijk is het ook zo dat bedrijven de nieuwe activisten zijn. Zij kunnen in al hun vestigingen wereldwijd het verschil maken.''

  Sportwereld
  Verder vindt de organisatie dat stappen zijn gezet op het speerpunt, de sportwereld. Van alle bij sportkoepel NOC*NSF aangesloten bonden wil er volgens de woordvoerder zich vooralsnog maar een openlijk associëren met de Pride: de roeibond. Ondertussen voer er echter ook een volleybalclub mee. "Maar die wordt dus niet gesteund door de eigen bond. Dus er is nog een hoop werk te doen. Het gaat niet om tolerantie, maar om acceptatie."

  De Pride Amsterdam is volgens de woordvoerder "echt wel een verhaal met inhoud. Veel mensen hebben dat gevoeld en gezien. De boodschap is goed overgekomen dit jaar."

 3. Publieksprijs voor Iraanse boot

  De Iraanse boot die gister meevoer in de Canal Parade heeft de publieksprijs gewonnen.

 4. Reguliersdwarsstraat afgeladen vol

  De Reguliersdwarsstraat: natuurlijk drommen alle feestgangers na de Canal Parade daar samen. Het is dé homo-uitgaansstraat van Amsterdam. Én er is een straatfeest georganiseerd in het westelijke deel, tussen Koningsplein en Vijzelstraat.

  Maar het is er inmiddels afgeladen vol. Daarom wordt de mensen die nog een bezoekje wilden brengen aan de straat nu aangeraden om bijvoorbeeld naar de Dam te gaan.

 5. 'De belangrijkste dag van het jaar'

  Kijk terug: glitters, boa's en boten: de canal parade.

 6. Politie waarschuwt voor zakkenrollers

  De politie heeft zaterdagavond een zakkenroller op heterdaad betrapt in de omgeving van de Westermarkt. Vrijdag gebeurde dat ook al liefst vijf keer.

  "Een briefje van 500 euro leg je niet zomaar op een tafel van een terras. Maar een telefoon wordt daar wel zo neergelegd. Wat je ziet: dan komen zakkenrollers wat vragen en leggen ze er een krant overheen."

 7. En dan de winnaars!

  De juryleden die alle deelnemers van de Canal Parade beoordeelden, hebben gelet op drie hoofdcriteria: het uitbeelden van het thema ‘Heroes’, de beste uitvoering en of er deelnemers zijn die opvielen met een maatschappelijk thema.

  In de categorie vormgeving won de boot van Amnesty International. Als tweede volgde Paradiso. En Dolly Bellefleur kreeg de derde prijs.

  De prijs voor de boot met de beste boodschap ging naar ‘Meer dan gewenst’, de stichting voor lesbo(wens)moeders en homo(wens)vaders. Gevolgd door Yubi en de Iraanse boot.

  De prijs voor het thema ‘Heroes’ werd uitgereikt aan COC Nederland, de belangenorganisatie van de lhbti’s. Tweede en derde werden respectievelijk ‘Blond en Blauw’ en ‘House of Heroes’.

  Dit jaar zaten Floortje Dessing, Henny Huisman, Gerard Spong en Andrea van Pol in de jury.

 8. Honderdduizenden bezoekers

  De botenparade van de Pride trok zaterdag honderdduizenden bezoekers. Dat meldt een woordvoerder van de organistatie.

  "Ik kijk uit over de Amstel en zie acht boten aan elkaar gebonden drijven," vertelt Danny de Vries, woordvoerder van de Gay Pride. "Mensen zijn aan het dansen. Het is een soort feesteiland geworden. Dat is toch geweldig? Zo hoort Amsterdam te zijn."

 9. 'De vrijheid vieren'

  Maaike van Dalfsen (26) viert vandaag haar vrijheid. “Het wordt steeds normaler om jezelf te zijn, maar toch kan een bepaalde groep nog niet echt hand in hand lopen. Ze zeggen wel Nederland is vrij, maar voor heel veel mensen voelt dat niet zo."

  "Je moet bijvoorbeeld nog steeds uit de kast komen. En ook de mensen die hier alleen zijn voor drank en muziek zijn welkom. Je kunt dat ook positief zien: zolang ze geen herrie schoppen komen leren ze meer mensen uit onze maatschappij kennen."