Stadsgids Bewaar

Opnieuw te zien: hipsters en moslims uit West wisselen van outfits

Moslim Chairi Al Andaloussi en hipster Maurino Alarcon. Maar wie is wie?
Moslim Chairi Al Andaloussi en hipster Maurino Alarcon. Maar wie is wie? © Concept / art direction: Shirin Mirachor, fotograaf Kasimir Szekeres, GET ME

Wat gebeurt er als moslims en hipsters wisselen van kleding? Verandert dan ook de neiging tot stereotypering van de omgeving? Voor kunstenaar Shirin Mirachor ruilden zes mannen uit West van outfits. Haar portretten zijn vanaf 13 oktober opnieuw te zien op het Mercatorplein.

Het idee begon voor Mirachor bij de baard. Waar de lange baard bij de ene subgroep tot positieve associaties leiden als mannelijkheid en hipheid, kreeg de andere subgroep eerder te maken met negatieve labels, zoals terrorisme en gevaar.

"Ik heb mede door mijn Irakees-Koerdische achtergrond altijd warme gevoelens gehad voor de islam, maar merkte bij mijn vrienden dat ze steeds angstiger voor moslims werden. Ik wilde weten wat er zou gebeuren als de twee subculturen zouden wisselen van kleding. Zouden dezelfde associaties en de neiging tot stereotypering in stand blijven?"

Containerbegrip
Mirachor vond in 2015 in West drie hipsters en drie moslims, en vroeg ze na een interview te wisselen van outfits voor een fotoshoot. Dat leverde zes persoonlijke portretten op waarin niet direct naar voren komt wie de moslim is, en wie de hipster.

Daardoor wordt de kijker verleidt de bijbehorende interviews te lezen en worden de jongens meer dan het containerbegrip 'hipster' of 'moslim'.

Bovendien blijkt uit de interviews dat de mannen meer met elkaar gemeen hebben dan aanvankelijk lijkt. Mirachor: "Ze zijn bijvoorbeeld allebei grafisch ontwerper, houden beiden enorm van reizen, of kijken hetzelfde naar onze tijdsgeest, waarin angst een grote rol speelt."

Moslims hebben vaak het idee dat hipsters allemaal bezig zijn met drank en drugs

Kloof
Mirachor laat met haar project zien dat Amsterdammers in West helemaal niet zo verschillend zijn, maar legt ook een kloof tussen twee subculturen bloot: "Ik ontmoette een hipster die graag mee wilde doen omdat hij een moslim wilde ontmoeten. Dat vond ik schrijnend. Hij woont namelijk in een buurt waar beide subculturen enorm vertegenwoordigd zijn, maar compleet langs elkaar leven."

Ontwetendheid en cliché's spelen daarin een rol, volgens de kunstenaar. "En dat gaat beide kanten op: moslims hebben vaak het idee dat hipsters of witte millenials allemaal bezig zijn met drank, drugs en losse seks. Ik wil met de portretten graag de vooroordelen van beide groepen aankaarten. We mogen namelijk best gewezen worden op de vertekende beeldvorming, zodat we wat minder uit elkaar groeien."

Vanaf donderdag 13 oktober zijn de portretten te zien op het Mercatorplein. Om 19.00 vindt in de OBA op hetMercatorplein een bijbehorend panelgesprek plaats. Kijk hier voor meer informatie over het project.