PS Stadsgids Bewaar

Op zoek naar nummer 1 en 2

Victor Chavagne (Bijenkorf) en Sophie Janssen (Pullitzer), de bedenkers van de take-over. 'We dachten: twee mooie, Amsterdamse partijen samen.'
Victor Chavagne (Bijenkorf) en Sophie Janssen (Pullitzer), de bedenkers van de take-over. 'We dachten: twee mooie, Amsterdamse partijen samen.' © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Pullitzer's Bar Take-over.

Ik ga vijf roltrappen naar boven, langs ruikertjes en tassen en beenmode. Die laatste zie ik op de bewegwijzering, ik moet even in het midden laten wat dat is.

Ik moet nog een etage hoger, naar het 'rooftop terrace'. Van de Bijenkorf dus. Hier is de take-over van de Pullitzer's Bar.

Dat klinkt schitterend. Het komt er in de praktijk op neer dat de ­befaamde hotelbar van de Keizersgracht tot en met zondag een eigen hoekje heeft aangekleed in de La Place van de Bijenkorf. Ze beloven jazzy klanken, art-decomeubelen en een speciaal cocktailmenu.

De Pullitzer's Bar is weleens uitgeroepen tot de beste hotelbar van Nederland. De uitreiking was in het Pullitzer zelf, ik was daarbij, dus met de marketing van het hotel is toch al niks mis.

Ik ga het allemaal meemaken.

Bij binnenkomst krijg ik een Bee's Knees nr. 3, een cocktail speciaal gemaakt voor deze gelegenheid.

Nr. 3? Hoe is het dan afgelopen met nr. 1 en 2? Ik vind dat ik voor mijn werk zulke dingen moet vragen.

Het meisje met het dienblad heeft daar niet meteen een antwoord op. Ze weet wel alle ingrediënten - Damrak gin, gembersiroop en ­citroensap - en spreekt bovendien in uitstekende dicteersnelheid.

Ik zie een lange bar met Illykoffie. Daarachter een metalen boekenkast met flessen champagne, gin en ook boeken. Er hangen oude schilderijen aan groene gordijnen en ook staat er een tweezitter die veel op een chesterfield lijkt. Wel een erg nieuwe.

Een saxofonist en contrabassist spelen hotelbarjazz. De bassist draagt een zonnebril en een ­imposante baard. Dat kun je alleen maar waarderen.

Het dakterras zelf is klein, maar knus, lekker briesje ook, maar volledig rookvrij. Dat is voor de bestwil van alle mensen.

Een jongeman komt langs met een schaal brochettes met eendenborst. Hij zegt 'heer' tegen me.

Toch even polsen bij de bar­manager wat er is gebeurd met die nr. 1 en 2, ik ben hier nu toch.

Wat Pullitzer’s Bar Take-over
Waar Bijenkorf, Dam
Wie Victor Chavagne, Sophie Janssen, Brian Lijs, Kay Nambiar, Yvonne van der Klaauw, Martin Elferink, André van Duin
Wanneer woensdag 11 juli, 17.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans googelde later wel beenmode nog

Brain Lijs schuift aan en vertelt dat Bee's Knees een klassieker ­onder de cocktails is, op basis van gin en honing. Zij hebben gember toegevoegd en vandaar nr. 3.

En die Bee? Ligt daar soms een link met de B van Bijenkorf?

Lijs: "En honing. Bijenkorf?"

Oké dan. Dit kwartje had best wat sneller mogen vallen.

Ik vraag toch nog even naar nr. 2.

Dat was een eerdere variant. "Hoe kan ik het makkelijk vergelijken?" zegt Lijs. En dat snap ik wel.

"Zoals je ook een Peugeot 2.6 hebt en daarna een Peugeot 2.7."

Ik dank hem voor zijn schappelijke uitleg.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.