Stadsgids Bewaar

Op een weiland verzamelt de eredivisie van hip Amsterdam

Rapper Akwasi (r): 'Terug naar het primitieve. Terug naar de basis.' Beatboxer Maask: 'Terug naar hoe God het bedoeld heeft. Eten, slapen, schijten.'
Rapper Akwasi (r): 'Terug naar het primitieve. Terug naar de basis.' Beatboxer Maask: 'Terug naar hoe God het bedoeld heeft. Eten, slapen, schijten.' © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de kampvuurtour.

Leuk! Schoolreisje! We worden opgehaald op het Weesperplein. Een groen, oud Volkswagenbusje krijgt meteen pech onderweg, te zwaar beladen, zoals het hoort op weg naar de camping.

Op een weiland achter boerencamping Aemestellehoeve, tussen de koeien en nog meer koeien, verzamelt de eredivisie van hip Amsterdam. Ze hebben petjes, hondjes en grote hompen vlees meegenomen.

Op een gammele kampeertafel voor een caravan staat de mix-set van Maask, human beatboxfenomeen. Naast hem zit Akwasi te rappen op lome beats. Verder staat er een tafel met de essentials: bier, wijn, wodka, gin. Het kampvuur voor het vlees brandt al. In de verte rijdt een tractor.

Dit is de kampvuurtour, de eerste van een reeks als het goed is, ook naar het buitenland. Akwasi en Maask deden inspiratie op tijdens een roadtrip in een oude Mercedesbus - onderweg panne uiteraard - die uiteindelijk in Zuid-Frankrijk eindigde. De vibe op die camping daar - dat willen ze nu ook hier.

Akwasi: "Een soort huisfeestje. Maar dan buiten."
Hij vraagt of we er allemaal zin in hebben? "Dan is de kampvuurtour bij deze geopend!"

Er klinkt gejuich, zoals dat zeer waarschijnlijk niet veel vaker klonk over de velden hier, ergens achter Ouderkerk aan de Amstel.

Wat De kampvuurtour
Waar Boerencamping Aemestellehoeve, Ronde Hoep West
Wie Akwasi, Maask, Ruben Smit, zo’n vijftig hippe Amsterdammers en evenzoveel onverstoorbare koeien
Wanneer vrijdag 3 juni, 19.30 uur tot 24.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans was weer even opgeschoten jeugd

Ik ga op een campingstoel zitten - zo'n hoge, voor opa en oma - en kijk mijn ogen uit. Mannen met hoedjes en wollen mutsen zijn zo uit de Bloemenbar of Roest geplukt en hier in het hoge gras geplaatst.

Sommigen blijven nog pitten ook; morgenvroeg is een massage beloofd.

Af en toe pakt iemand de microfoon en rapt een mopje. Een man met een baard deelt vlees uit. Een paar jongens voetballen, een hond kauwt op een blok hout. Dit is allemaal om heel, heel erg vrolijk van te worden.

Ik moet zeggen, ik heb sowieso een zwak voor Akwasi. Altijd vriendelijk, positief, enthousiast. Goede blije kop ook. Als iedereen in dit land een Akwasi was, kwam je tenminste weer eens voor je lol op Twitter.

Verderop, in het deel van de boerencamping waar de reguliere gasten staan, zitten een man en vrouw voor een caravan. Hekje eromheen, gekleurd molentje erop. Toch even polsen.

En jawel, het is voor hen ook een verrassing. Roy te Holder: "Ik heb een retraiteweekend. Dat is twee dagen mediteren achter elkaar, vandaag en morgen. Dus ik kom hier helemaal zen aan, en ik zie allemaal opgeschoten jeugd met harde beats."

Zo'n vijftig Amsterdammers hebben een topavond, even uit hun comfortzone, even uittunen, maar zonder slachtoffers ging dat niet.