PS Stadsgids Bewaar

Op diamantenjacht in de Hermitage Amsterdam

De kroon van Catharina alleen al was bezaaid met meer dan tienduizend van die edelstenen.
De kroon van Catharina alleen al was bezaaid met meer dan tienduizend van die edelstenen. © ristall Production Corporation, Smolensk

Zoals het een ware keizerin betaamt, had Catharina de Grote een grote voorliefde voor diamanten. Nu is de Hermitage in Amsterdam, waar de huidige tentoonstelling aan Catharina gewijd is, de slechtste niet: ze organiseren een ware diamantenjacht.

Tijdens het weekend van 29 en 30 oktober worden er veertig diamanten in het museum verstopt. In de tentoonstelling Cathariana, de Grootste zijn dat weekend letters te verzamelen waarmee de locaties worden aangewezen van de stenen.

Slechts vier van de diamanten zijn echt, met een waarde van ruim vijfhonderd euro per stuk. De steen is geslepen door het familiebedrijf Gassan Diamonds dat een eigen atelier heeft in de Amsterdamse binnenstad.

Extra facetten
Gassan heeft de vier diamanten met 16 extra facetten op de bovenkant en 48 extra facetten aan de onderkant geslepen. In vergelijking met de traditionele briljantslijpvorm krijgen deze Gassan 121 - 0,17crt diamanten, zoals de stenen voluit heten, een spectaculaire schittering, aldus de diamantairs.

De andere verstopte schatten zijn zirkoniastenen. Het verschil is met het blote oog niet te zien en daarom kunnen bezoekers de steen laten controleren door diamantexperts van Gassan en uitvinden of ze de kersverse nieuwe eigenaar zijn van een echte diamant.