Stadsgids Bewaar

Op deze plekken verzamel je karmapunten

Om je karma weer wat op te krikken hoef je heus niet meteen het klooster in. Amsterdam heeft zat plekken waar je weer wat karmapunten kan scoren.
Om je karma weer wat op te krikken hoef je heus niet meteen het klooster in. Amsterdam heeft zat plekken waar je weer wat karmapunten kan scoren. © ANP

Verjaardag van je schoonmoeder vergeten? Kauwgom op de grond gespuugd of toch die fiets van een junk gekocht? Hier een paar tips om je karma weer wat op te krikken.

Doe een zondags dansje voor Sint-Maarten
Vunzige Deuntjes organiseert zondag 17 september een benefietavond voor Sint-Maarten in Bitterzoet. De opbrengst van de ticketverkoop (een tientje per kaartje) gaat niet alleen volledig naar stichting Make St. Maarten Great Again, Vunzige Deuntjes verdubbelt 'm ook nog eens. Reden genoeg om je heupen los te gooien op de dansvloer en mee te blehren met viezige liedjes.
Bitterzoet, zondag 17 september, 21.00 tot 02.00 uur, tickets 10 euro.

Hul je in een verantwoorde outfit
De inborst van de Amsterdammer is in principe goed. Niemand wil een shirt dragen dat gemaakt is door arme mensen in een bloedhete kledingfabriek. Maar (sociaal) duurzame kleding vinden is lastig, zo lijkt het. Er is Nukuhiva, de winkel van presentatrice Floortje Dessing, maar verder? En ziet duurzame kleding er sowieso niet uit alsof het van versnipperde kokosmatten gemaakt is? Maar dan peperduur? Nee hoor, met dit lijstje van 11 kledingwinkels die niet leunen op sweatshops, kom je een heel eind.

Laat je vlees eens staan 
'Je moet als vleesliefhebber wel héél erg overtuigd zijn van je carnivore superioriteit, wil je niet zo nu en dan door het vermoeden worden beknaagd dat je je aan de verkeerde kant van de geschiedenis bevindt,' schreef Hiske Versprille laatst. Vlees schrappen doet de culinair journalist vooralsnog niet, maar af en toe wat minder kan geen kwaad. Zeker niet nu er uit steeds meer leuks te kiezen valt. In dit lijstje vind je een aantal plekken in Amsterdam waar je geen enkel dierlijk product op de kaart zal vinden, maar ook niet bang hoeft te zijn voor taaie tofu drijvend in bruine bonenprut.

Eet een tosti van oud brood
Met oud brood kun je een uitstekende broodpudding en tosti's maken. Daarom geven ze bij 'broodoutlet' De Tweede Jeugd, brood dat bakkers anders zouden weggooien een nieuwe kans. Met succes: hun kimchitosti werd door Amsterdammers alom geprezen.
Mercatorplein, NDSM , Gustav Mahlerlaan

Stel je koffie even uit
Bij café Pollux, Bagels & Beans Clercqstraat, café Toussaint, koffiebar Maling, Daan's Deli, IJssalon Mezzo, Gertruud's koffie en Eetlokaal LT kan je mensen zonder geld trakteren op een kopje koffie. We horen je denken: 'Dat kan toch overal?'. Klopt. Maar hoe vaak ben jij aan iedereen op straat of in een café gaan vragen of ze platzak zijn en zin hebben in een bakkie? Juist ja.
Daarom kan je in eerder genoemde tenten - naast je eigen koffie - een 'uitgestelde koffie' bestellen (hoeft trouwens niet per se koffie te zijn). Die wordt gegeven aan iemand die het zelf niet kan betalen.

Rennen en vuil ruimen:
Iedere laatste zaterdag van de maand, organiseert sportclub Vitamind de Karmarun: met een vuilniszak in je hand, ren je 45 minuten door Noord om zowel te sporten als troep op te ruimen. De les wordt afgesloten met 25 minuten yoga.
Verzamelpunt: Zonneplein, 15 euro per losse les

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.