Stadsgids Bewaar

Ontdekte Rembrandt gepresenteerd in de Hermitage

Ontdekte Rembrandt gepresenteerd in de Hermitage
© ANP

Het kunstwerk Een Portret van een Jonge Man is woensdagochtend opgehangen in de Hermitage.

Vier weken lang is de nieuwe Rembrandt te bewonderen in het museum.

Het ceremoniële ophangen van het portret uit vermoedelijk 1634 oogde woensdagochtend als een cursus inlijsten.

Op tafel lag de nog lege lijst op tafel, de glasplaat die het werk zal beschermen werd minutieus ontdaan van vingerafdrukken. Toen ging de glasplaat in de lijst, werd er een raamwerk op geschroefd en was daar hét moment: de trotse eigenaar Jan Six plaatste het schilderij in het raamwerk, dat werd vastgezet en voorzien van ophanghaken en een stalen ophangkoord.

Speciale wegwijzers
Met de nodige omzichtigheid werd het ingelijste doek vervolgens opgehangen in een eigen zaaltje, waarna een stralende Six er een selfie mee maakte.

We konden gelukkig snel schakelen en dit zaaltje aanbieden

Cathelijne Broers van de Hermitage

De ruimte fungeert als "bonbondoosje" in de woorden van directeur Cathelijne Broers van de Hermitage.

"Toen Jan Six ons vijf weken geleden benaderde of we dit werk konden ophangen, konden we gelukkig snel schakelen en dit zaaltje aanbieden."

Ze spreekt van een "beeldschoon" schilderij. In allerijl is een serie speciale wegwijzers gemaakt, die de bezoekers van de Hermitage rechtstreeks naar de Rembrandt leiden.

Kunsthandelaar en kunsthistoricus Six kocht het werk op een veiling in Londen voor 156.000 euro. Hij vermoedde direct dat het om een Rembrandt ging en kreeg daarvan bevestiging door diverse experts. Hij is van plan het doek te verkopen.

Lees ook: Ontdekker onbekende Rembrandt: Ik wist het direct