Stadsgids Bewaar

Nieuwe ambassadeur voor sigarenmerk P.G.C. Hajenius

Beeldend kunstenaar Frank E. Hollywood en actrice Miryanna van Reeden zijn gelegenheidsrokers, en dat is best zonde, het staat haar wel
Beeldend kunstenaar Frank E. Hollywood en actrice Miryanna van Reeden zijn gelegenheidsrokers, en dat is best zonde, het staat haar wel © Schuim

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de beëdiging van François-Léon van der Velden tot ambassadeur van Hajenius.

Het cynische aan zo'n dag: het leven gaat grotendeels gewoon door, ook het goede leven. Al voelt dat toch ongemakkelijk, zelfs als je als François-Léon van der Velden deze avond wordt beëdigd als ambassadeur van P.G.C. Hajenius, toch iets om lang naartoe te werken.

Daarom komt eind van de middag een mailtje over medeleven met de nabestaanden, maar niet zwichten voor terreur en toegeven aan hen die het dagelijks leven proberen te ontregelen. Wel worden de speeches geschrapt.

Toch voelt het onnozel, op een dag als dit een beetje vrolijk te schrijven over sigaren. Het liefst bleef ik thuis, bij de televisie. Want hoe zit dat nou, met die toestand bij Hoofddorp? En dan wordt ook nog eens geschoten in de buurt van het CS, zowat dagelijkse kost in deze stad, maar vandaag haal je je meteen van alles in je hoofd.

De opkomst bij Hajenius is prima verder; we zijn allemaal tegen terreur.

Ook mooi: er mag binnen worden gerookt, en niet alleen in de fraaie smoking lounge, maar in de hele zaak, die dan ook al snel blauw van de sigarenrook staat.

"Kom, ik laat je mijn locker zien," zegt het feestvarken. Van der Velden krijgt een eigen kastje in het grote wandmeubel vol eigen kastjes. Die van wijlen prins Bernhard kwam vrij. "Ik moest er even over nadenken. Het is toch een eer." Dat is het zeker; zijn buren zijn Guus Hiddink en Matthijs van Heijningen.

"Ik heb een leuk verhaal voor je." Het is Jan des Bouvrie. "Ik ben eens Sigarenroker van het Jaar geweest, na Hans Wiegel." Dat zijn grote schoenen om te vullen. "En weet je wie het na mij was? Pim Fortuyn. Maar ik was de eerste die kleine sigaren rookte."

Stilte alstublieft! Manager Ernst Wilmering wil het woord. "We willen er natuurlijk niet te veel woorden aan vuil maken, maar toch even een momentje pakken."

Van der Velden krijgt de sleutel van zijn locker, in een sigarendoosje. Als ceremonie is het inderdaad bescheiden. 

Waarom is uitgerekend hij eigenlijk ambassadeur? Van der Velden: "Ik heb werkelijk geen idee. Meer kan ik er niet van maken." Dan diezelfde vraag maar aan Hans Sijmons van Hajenius. "Hij trekt goede klanten naar ons toe. Klanten die ook goed kopen. En hij zit in de media. Dan kan hij hier events plannen. Jan des Bouvrie houdt zijn interviews ook vaak hier. Jack van Gelder ook. Voor hem is Hajenius een tweede thuis."

Opgevangen: later dit jaar krijgt iemand anders zijn eigen locker, een wereldster. Ik weet niet zeker of ik mag verklappen wie, maareh...I'll be back!