PS Stadsgids Bewaar

Nieuw in de bios: 's lands beste filmactrice en oenige buurmannen

De kinderloze Maud (Rifka ­Lodeizen) met de achtjarige Messi (Cristóbal Farias).
De kinderloze Maud (Rifka ­Lodeizen) met de achtjarige Messi (Cristóbal Farias). © La Holandesa

Nu het mooie weer even ten einde lijkt, trekken we ons gauw weer terug in de knusse Amsterdamse bioscopen. En dat is geen straf, want er valt genoeg moois te zien.

La Holandesa
Rifka Lodeizen bewijst in La Holandesa opnieuw dat ze de ­beste filmactrice van Nederland is. Geen gezicht dat zo veel pijn en onzekerheid kan suggereren als het hare. Je kunt je ogen niet van haar afhouden, zeker niet als ze zo'n ­wiebelig personage speelt. Want Maud is niet alleen maar leuk.

Te zien in City, Eye, Filmhallen, Het Ketelhuis, Rialto

Have a Nice Day
Have a Nice Day is opgezet als een droogkomische tragedie in vier bedrijven, waarin de diefstal van een tas vol bankbiljetten gedurende een lange nacht grote ­gevolgen krijgt. Er zijn wat overeenkomsten met de misdaadfilms van de gebroeders Coen en Tarantino, maar Liu Jian vaart een eigen koers binnen het ­gedeelde genre.

Te zien in Eye, Rialto, Lab 111, Studio K

So Help Me God
Rode draad in So Help Me God is een onderzoek naar de dader in een decennia oude dubbele moord door onderzoeksrechter Anne Gruwez. Maar het echte hart van de film ligt in de losse gesprekken met verdachten, getuigen en daders in haar kantoortje.

Te zien in De Balie, Het Ketelhuis, Rialto

Buurman & Buurman Hebben Een Nieuw Huis!
Pat en Mat zijn weer goed op dreef in de nieuwe Buurman & Buurman. Maar waar zouden de klusfilmpjes zijn zonder de stemmen van Kees Prins en Siem van Leeuwen?

Te zien in Arena, Cinema Amstelveen, Eye, Filmhallen, Het Ketelhuis, De Munt, Rialto, Studio K, Tuschinski

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.