Stadsgids Bewaar

Nieuw Amsterdams ijsfabriekje Massimo deelt uit

Massimo (met pet en bril) en zijn collega's hebben al een proef gedraaid en zijn er nu klaar voor.
Massimo (met pet en bril) en zijn collega's hebben al een proef gedraaid en zijn er nu klaar voor. © Massimo IJsfabriek

In de Pijp opent de Italiaanse Massimo Bertonasco een artisanaal ijsfabriekje, zónder smurfen- en bubblegumsmaken. Tijdens de opening deelt hij met liefde uit. "Ik heb genoeg gemaakt voor 1500 bekertjes en 1000 hoorntjes."

Het was de droom van Massimo Bertonasco (52) om een kleine ijszaak te beginnen. En dan niet een verkooppunt waar hij het ijs van een ander zou slijten, maar een eigen, artisanale ijsmakerij. "Ik verlang naar ijs zoals vroeger in Italië. Naar het ijs dat mijn oom op kleine schaal maakte van de melk uit mijn oma's melkwinkel. Morgen gaan we open en komt mijn droom uit."

Bertonasco, al vijfentwintig jaar ondernemer in Nederland, waagt nu de sprong en opent IJsfabriek Massimo, een ambachtelijke ijsmakerij waar de melk van een bio-zorgboerderij komt. "De citroenen haal ik bij een bevriende boerin in Noord-Italië en de hazelnoten krijg ik van mijn nichtje. Vervolgens maken we hier alles zelf, zonder troep."

Massimo IJsfabriek
Van Ostadestraat 147
Dagelijks open 08.00-18.00
Website

Alleen seizoensvruchten
De smaken zijn volgens de ijsmaker traditioneel en doen denken aan vroeger. "We maken verrassingssmaken als ricotta met vijgen, maar het kan ook nog Italiaanser. Als kind aten we vroeger brood met boter en suiker. Dat hebben we ook ontwikkeld als ijssmaak." Bij IJsfabriek Massimo hoef je verder niet tientallen smaken in felle kleuren te verwachten: "We verkopen geen smurfen- of bubblegumijs. En we werken alleen met seizoensvruchten. Afgelopen woensdag deelden we ijsjes uit aan kinderen en moest ik sommige kinderen teleurstellen: er is geen aardbeienijs omdat het winter is."

Zaterdag 18 februari deelt Massimo uit, om Amsterdam op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met zijn ijs. "Ik heb genoeg gemaakt voor 1500 bekertjes en 1000 hoorntjes. Ik hoop dat mensen de moeite nemen om twee blokken om te fietsen voor mijn ijs, dat mensen denken: dát ijs past bij mij.

We zeggen hier altijd: geluk kun je niet kopen, een ijsje wel."

Binnenkort gaan we proeven bij IJsfabriek Massimo en lees je erover in de rubriek Net Open.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.