PS Stadsgids Bewaar

Mysteryland thuis vanaf de bank te zien via virtual reality

Mysteryland is het eerste festival dat via virtual reality te volgen is.
Mysteryland is het eerste festival dat via virtual reality te volgen is. © ANP

Mysteryland bouwt dit jaar ook bij mensen thuis een feestje met een livestream die te volgen is via virtual reality.

Het dancefestival in de Haarlemmermeer is het eerste festival dat door middel van deze technologie live te volgen is. Er is niet meer nodig dan een vr-bril, waarvan de kartonnen variant tegenwoordig al voor een paar euro te koop is, om je vanaf de bank tussen het festivalpubliek te wanen. 

De livestream is te zien via het Youtubekanaal van Mysteryland en vertonen zowel optredens van grote artiesten, als van opkomende talenten. Voor festivalgangers die even rust willen, maar niks willen missen, is er op het terrein een speciale relaxruimte waar de vr-livestream ook te volgen is. 

Drones
Vorig jaar ging het festival nog een samenwerking met livestreamapp Ubideo aan, om via rechtstreekse filmpjes van bezoekers ook thuisblijvers een festivalervaring te bieden. 

Terwijl Mysteryland dus de ene nieuwe techniek in gaat zetten, wordt een andere verboden: drones. De onbemande vliegtuijes zijn via een noodbevel van de burgemeester van Haarlemmermeer verboden. De drones zijn volgens het bevel 'hinderlijk' en 'kunnen gevaar opleveren' voor bezoekers, artiesten, festivalmedewerkers en hulpdiensten.