PS Stadsgids Bewaar

Muurschildering van 160 meter lang in de maak in Zuidoost

De verwachting is dat ongeveer 3 weken aan de muurschildering wordt gewerkt.
De verwachting is dat ongeveer 3 weken aan de muurschildering wordt gewerkt. © German Rigol

In Zuidoost wordt gewerkt aan een muurschildering van 160 meter lang. De makers vermoeden dat het de langste van Amsterdam is.

Het kunstwerk komt op de muur bij de Foodstrip en A2. Anderhalve week geleden zijn de twee graffiti-kunstenaarduo's Karski & Beyond en Bier en Brood begonnen en de verwachting is dat het over nog eens anderhalve week af is. Als het weer meezit.   

Het draait om de vernieuwing van Zuidoost in de schildering, kleurrijk van Karski & Beyond, zwart-wit van Bier en Brood. "Het gaat over de verandering van het gebied en de diversiteit van bewoners moet goed naar voren komen," zegt Karski, echte naam Roy Valk. "Tegelijk wordt het ook echt een kunstwerk. Een mix van zelfverzonnen beeld, een fantasiewereld, en realiteit."   

Het idee ontstond bij de eigenaar van het terrein van de Caransa Groep, aldus Valk. "De eigenaar was in Miami in de wijk Wynwood, een voormalig industrieterrein dat nu helemaal beschilderd is door streetartists en van achterstandswijk naar hippe wijk is gegaan. Hij vond dat er in Amsterdam te weinig van dit soort kunst was, dus ontstond het plan om de verouderde afscheidingswand te vervangen voor een nieuwe en deze te beschilderen."   

In eerste instantie zou het plan uitgevoerd worden door 10 kunstenaars. Valk: "Dat vond de gemeente te bont."

De voorstellen van de twee duo's bleven over na selectie. Het te beschilderen oppervlak (520 vierkante meter) schrikt de schilders niet af. "Voor Amsterdam is het een flinke lap, maar we zijn wel wat gewend."