PS Stadsgids Bewaar

Michelinceremonie 2019: een karig jaartje

Chef Tim Golsteijn en sommelier Lendl Mijnhijmer van Bougainville. 'Nauwelijks een jaar open en nu al een ster.' Dolblij
Chef Tim Golsteijn en sommelier Lendl Mijnhijmer van Bougainville. 'Nauwelijks een jaar open en nu al een ster.' Dolblij © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de Michelinceremonie 2019.

Bij binnenkomst is meteen een opstopping. Dat komt door de velen die een selfie willen met een levend Michelinmannetje. Een plastic lijf van witte banden en een blauwe sjerp. Hij geeft boksen en high fives.

Eerst maar een kop koffie.

Het is tien uur geweest en het ­DeLaMar stroomt behoorlijk vol. Moeten al die chefs niet aan de ­mise-en-place of naar de visafslag?

Straks deelt de bandenfabriek uit Clermont-Ferrand weer als een gastronomische Nero - duim omhoog, duim omlaag - sterren uit. Of hij pakt ze weer af, wat een nog grotere impact heeft.

Daarna, tussen twaalf en twee, staat een cocktail op het programma. Juist, eerst die koffie dus maar.

Naast me in de rij schudt een vrouw aan de schouders van een jongeman: "Gaat het gebeuren, Sven? Gaat het gebeuren!?"

Sven weet het niet. Hij heeft in de zaal een plekje op rij drie. Dat voert de hoop op. (Sven komt deze middag niet meer in beeld.)

We beginnen met Ellen ten Damme, die non regrette rien. Daarna zijn er praatjes, best veel, ze weten het op te bouwen.

Er is zelfs een livestream van de ceremonie. Als je ergens een circus van kunt maken, moet je het nooit laten.

Het is een ware plichtpleging. Eerst komt een plaatsnaam op een diascherm, dan de naam van het nieuwe restaurant met een eerste ster en daarna een gesprekje met de overweldigde chef.

Dat gaat bijvoorbeeld zo.

Vraag: "De sommelier is erg ­belangrijk voor je."

Chef: "Klopt."

Vraag: "Nou, dat is niet voor ­iedereen. Maar voor jou is dat een heel grote overtuiging, toch?"

Chef: "Ja."

Daarna krijgen ze allemaal een witte Bragard en applaus.

Amsterdam laat op zich wachten.

Wat Michelinceremonie 2019
Waar DeLaMar, Marnixstraat
Wie Gwendal Poullennec, Mona Keijzer, Tim Golsteijn, Lendl Mijnhijmer, Thomas Groot, Richard van Oostenbrugge
Wanneer maandag 17 december, 10.00 tot 14.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans sloeg zijn boterham met grillworst over

Vraag aan de chef van een ­Chinees familierestaurant in Sint Willebrord: "Is familie heel belangrijk?"

Ah, daar is Amsterdam.

Bougainville krijgt zijn eerste ster en ook Restaurant 212.

Dat was het voor deze stad.

We gaan naar de tweede ster. Slechts twee, in Roermond en Cadzand, en de drie sterrenrestaurants blijven gelijk.

Het is een karig jaartje.

Ik zit wel te denken: jammer dat ze op dat grote scherm niet ook één voor één de afvallers voorbij laten komen. In de gids blader je daar toch altijd snel naartoe. Noem het culinair ramptoerisme, maar als je er dan toch spektakel van wilt ­maken...

Het is maar een voorzetje.

Na afloop hebben toprestaurants een eigen standje en hapje voor ­iedereen. Ook is er topwijn.

Sommelier: "Rood of wit?"

Wit alstublieft - en daarna houd ik mijn hart vast.

Sommelier: "Fris wit of vol wit?"

Kijk, zo kan ik het ook volgen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool. 

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.