Stadsgids Bewaar

Met een 80 jaar oud biertje op zoek naar de Amsterdamse stout

Met een 80 jaar oud biertje op zoek naar de Amsterdamse stout
© Jesper Boot

Ooit stond aan de Hoogte Kadijk brouwerij De Gekroonde Valk, rond 1900 een van de grootste brouwerijen van het land. Hun specialiteit: Van Vollenhoven's ­Extra Stout, een gitzwart bier met een klein zoetje en een licht bittere afdronk.

Onlangs zijn in de inventaris van een supermarkt in Stavoren, die al in de jaren 50 van de vorige eeuw zijn deur sloot, twee oude flesjes met het Amsterdamse bier gevonden. Het design van de vergeelde etiketten doet vermoeden dat het bier nog ouder is: waarschijnlijk uit de jaren dertig, in ieder geval van voor de Tweede Wereldoorlog. Zou het nog te drinken zijn?

Bij Poesiat & Kater, de brouwerij in Oost die is voortgekomen uit een succesvolle poging om Van Vollenhoven's Extra Stout weer op de markt te brengen, werden de flesjes vrijdag geopend.

Azijn
De inhoud van een van de flesjes smaakt naar azijn en is echt niet meer goed, maar tot verrassing van brouwer Julián Álvarez klinkt bij het openen van het andere flesje het geluid dat bij ieder biertje klinkt: ontsnappend koolzuur.

Zijn missie: een exacte replica van de beroemde Amsterdamse stout

Een deel van de kroonkurk is binnenin nog zilver. Bij het inschenken ontstaat er kleine schuimlaag. En de smaak? Als een glas cola dat een paar dagen op het aanrecht heeft gestaan. Niet echt lekker, maar ook niet vies. Zeker niet voor een biertje van tachtig jaar oud.

Exacte replica
"De hoparoma's zijn verdwenen en de alcohol lijkt er volledig uit te zijn," zegt Álvarez. "Vergeleken met de Van Vollenhoven die we nu maken, proef je veel meer karamel. Het is minder bitter, smaakt zoeter. Dropachtig bijna."

Om de smaak is Álvarez alleen niet te doen. De kans is klein, maar als er nog gisten en bacteriën in het oude bier zitten, gaat hij ze proberen op te kweken en te gebruiken voor een nieuwe versie van Van Vollenhoven's.

Daarmee kom hij stukje dichter bij zijn missie: een exacte replica van de beroemde Amsterdamse stout, gebrouwen volgens origineel recept en hopelijk met de originele gisten.

In november is het resultaat te proeven.