PS Stadsgids Bewaar

Mercatorplein krijgt winkel vol flutspullen

Hoe waardelozer het product dat je inlevert, hoe meer flutten je te spenderen hebt.
Hoe waardelozer het product dat je inlevert, hoe meer flutten je te spenderen hebt. © Pavèl van Houten

Op het Mercatorplein opent dinsdag een winkel vol waardeloze spullen.

De Waardeloze Winkel huist in een mobiele houten huis dat midden op het Mercatorplein geïnstalleerd wordt. Er zijn alleen dingen te koop die waardeloos zijn en hun functie helemaal kwijt zijn, zoals oude treinkaartjes, stukjes plastic of andere willekeurige prullen.

De winkel is een project van de Amsterdamse kunstenaar Pavèl van Houten, die eerder dit jaar Data Tours organiseerde waarin hij Amsterdam in cijfers en statistieken presenteerde.

In de Waardeloze Winkel verkoopt Van Houten geen objecten voor euro's, hij staat ze alleen af in ruil voor zijn eigen valuta: 'flutten'. Bezoekers moeten een waardeloze bezitting afstaan, die vervolgens gewogen en getaxeerd wordt. Hoe waardelozer het voorwerp dat je inlevert, hoe meer flutten je ervoor krijgt.

Plastic, kromme spijkers en bierdoppen
De opbrengst van het object kan vervolgens weer besteed worden aan een object waar je je oog op hebt laten vallen. De interessantste spullen gaat Van Houten tentoonstellen in het Waardeloos Museum, dat gelijktijdig opent in de OBA op het Mercatorplein en twee winkels op de Jan Evertsenstraat, Toon en De Balkonie. 

De Waardeloze Winkel heeft al in Breda, Leeuwarden en Vlieland gestaan. Volgens Van Houten waren daar vooral de harde stukjes gekleurd plastic, verlopen bus- en treinkaartjes, kromme spijkers, platgetrapte bierdoppen en kapotte waterballonnen erg populair. 

De Waardeloze Winkel is van 13 tot 17 september geopend tussen 11 en 17 uur. Zie hieronder een video van het kunstproject.