live

Dit zijn de hoogtepunten van Paff 2018

Van 10 tot en met 14 oktober draait het in Cinecenter, Het Ketelhuis, FC Hyena en Studio/K om het Parool Film Fest (Paff). In dit blog lees je er alles over.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Op naar Paff 2019

  "Paff is een echt filmfeest geworden dat zich over de hele stad heeft verspreid," aldus Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen, die twee talkshows en een aantal inleidingen verzorgde.

  "Als kers op de taart hadden we fantastische gasten over de vloer, onder wie Thomas Vinterberg, Matthias Schoenaerts, Sebastian Koch, Pernille Fischer Christensen, Piet Kroon en Felix Van Groeningen. We kijken alweer uit naar de volgende jaargang in oktober 2019."

 2. Popcornpanel: het oordeel van bezoekers

  Tijdens Paff vroegen we bezoekers in de zaal naar hun mening over de film die ze net zagen. Zo recenseerden Paff-bezoekers de films Shoplifters, Engel, Girl, Cold War en Becoming Astrid.

  Lees: De fims van Paff: dit is het oordeel van de bezoekers

 3. Filmprogramma van de slotdag

  Op de slotdag van Paff, zondag 14 oktober, worden de drie publieksfavorieten achter elkaar vertoond in het Ketelhuis en in Studio/K. Deze films zijn gedurende het festival door de bezoekers het hoogste gewaardeerd. Met een scheurkaartje kunnen de bezoekers hun waardering voor de films kenbaar maken. ’s Avonds wordt de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt.

  Programma Ketelhuis (zaal 2): 11.00 uur – 13.00 uur: Becoming Astrid regie Pernille Fischer Christensen
  Dankzij haar fantasierijke kinderboeken, van Pippi Langkous tot Ronja de Roversdochter, groeide Astrid Lindgren uit tot een wereldwijd geliefde schrijfster. Ze staat symbool voor de vrije mens die met conventies durft te breken.

  13.45 – 15.15 uur: Cold War regie Pawel Pawlikowski
  In de opvolger van zijn alom geprezen Ida vertelt de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski het gepassioneerde liefdesverhaal van twee muzikanten, complete tegenpolen die door het lot tot elkaar worden veroordeeld.

  15.35 – 17.25 uur: Girl regie Lukas Dhont
  De vijftienjarige Lara wil ballerina worden. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Gesteund door haar vader en als voorbeeld voor haar jonge broertje probeert ze de wereld te trotseren.

  Programma Studio/K (zaal 1)
  11.45 uur – 13.35 uur: Girl regie Lukas Dhont
  De vijftienjarige Lara wil ballerina worden. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Gesteund door haar vader en als voorbeeld voor haar jonge broertje probeert ze de wereld te trotseren.

  14.35 – 16.35 uur: Becoming Astrid regie Pernille Fischer Christensen
  Dankzij haar fantasierijke kinderboeken, van Pippi Langkous tot Ronja de Roversdochter, groeide Astrid Lindgren uit tot een wereldwijd geliefde schrijfster. Ze staat symbool voor de vrije mens die met conventies durft te breken.

  16.55 – 18.20 uur: Cold War regie Pawel Pawlikowski
  In de opvolger van zijn alom geprezen Ida vertelt de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski het gepassioneerde liefdesverhaal van twee muzikanten, complete tegenpolen die door het lot tot elkaar worden veroordeeld.

 4. Matthias Schoenaerts & Thomas Vinterberg

  De vlaamse acteur Matthias Schoenaerts is op Paff te zien in duikbootfilm Kursk van regisseur Thomas Vinterberg. Vinterberg maakte eerder de bekroonde familiedrama's Festen en Jagten. Schoenaerts en Vinterberg brengen een bezoek aan Paff.

  Thomas Vinterberg is donderdagavond aanwezig bij de vertoning van 17.45 in Studio K. Voorafgaand aan de film is er een Q&A. Later op de avond is Thomas Vinterberg samen met acteur Matthias Schoenaerts bij de vertoning van 18.50 in Het Ketelhuis.

  Lees ook: Wéér benauwd: de nieuwe Thomas Vinterberg speelt op een duikboot

 5. De western die geen western is

  Een film over twee mannen met cowboyhoeden op die in de achttiende eeuw te paard door het Wilde Westen trekken om voor geld mensen om te leggen? Probeer dan maar eens uit te leggen dat zo'n film geen western is.

  Toch is dat wat regisseur Jacques Audiard zegt over The Sisters Brothers: "Het is een periodefilm, geen western. Hij draait om broederschap."

  "De interpretatie van geweld is anders dan in een western. De twee broers (John C. Reilly en Joaquin Phoenix) zijn gewelddadig, zeker, maar ze weten niet wat ze doen. Het zijn kinderen in de lichamen van veertigers."

  Lees ook: Geen western, wel broederschap en huurmoordenaars in het Wilde Westen

 6. Sebastian Koch te gast

  Acteur Sebastian Koch is op Paff te zien in de film Werk Ohne Autor. Koch is op 12 oktober te gast tijdens de Paff-talkshow in de foyer van het Ketelhuis. De talkshow wordt gehost door Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van het Parool. Ook te gast zijn de Deense regisseur Pernille Fischer Christensen (Becoming Astrid) en Finbarr Wilbrink van Cinema Brewers.

  Koch, bekend van onder andere Das Leben der Anderen en Homeland geeft daarna een introductie bij de vertoning van Werk Ohne Autor (Never Look Away) om 20.45 in Het Ketelhuis.

  Paff-talkshow
  12 oktober, 19.30 - 20.30 uur
  Ketelhuis, gratis toegang

 7. Nachtvertoning The House That Jack Built

  De Deense relschopper Lars von Trier zorgde tijdens het afgelopen filmfestival in Cannes voor ophef: tientallen bezoekers verlieten voortijdig de zaal bij de première van zijn nieuwste film The House That Jack Built. Het bloederige verhaal over seriemoordenaar Jack (Matt Dillon) is inderdaad niet voor tere zieltjes.

  In gesprekken met de mysterieuze Verge (Bruno Ganz) vertelt Jack over zijn gewelddadige hobby, waarbij hij elke moord (vooral op vrouwen, soms een man, hier en daar een kind) ziet als een kunstwerk.

  De film is tijdens Paff twee keer als nachtvoorstelling te zien, met een inleiding van filmjournalist Joost Broeren, die zijn seriemoordenaars klassiekers kent:
  - Vrijdag 12 oktober, 24.00 - 02.40 uur, Studio/K
  - Zaterdag 13 oktober, 23.30-02.10 uur, FC Hyena

  Wie liever niet na middernacht over straat gaat, kan 's avonds terecht bij Cinecenter (12 oktober, 21.45 uur) en het Ketelhuis (13 oktober, 21.15 uur).

 8. Een opeenstapeling magische momentjes

  Openingsfilm van Paff is Shoplifters van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda. Zonder al te veel fanfare stevende regisseur Kore-eda (Tokio, 1962) met Shoplifters tijdens het afgelopen filmfestival van Cannes op de Gouden Palm af, de hoogste prijs van het meest prestigieuze filmfestival ter wereld.

  Zijn kalme, bedachtzame film moest het opnemen tegen concurrenten die met een stuk meer spierballenvertoon en cinematografische hoogstandjes strooiden. Maar Kore-eda liet ze allemaal achter zich.

  De film, over een familie van kruimeldieven die met winkeldiefstal en pensioenfraude het hoofd boven water probeert te houden, is op meerdere manieren te beschrijven als een 'best of Kore-eda'. Shoplifters biedt een bloemlezing van de thema's en motieven die hij eerder behandelde - de kwetsbaarheid van familiebanden; hoe zowel kennis als trauma's worden doorgegeven van generatie op generatie; de complexe verbanden tussen bloedbanden en opvoeding; het omgaan met verlies en de helende werking van feilbare herinneringen.

  Shoplifters is op woensdag 9 oktober in vier bioscopen te zien: Het Ketelhuis, Cinecenter, Studio K en FC Hyena. Zie het blokkenschema voor tijden.