Stadsgids Bewaar

Marktjes en liters glühwein: de stad zet in op winterpret (10 tips)

Marktstalletjes en een drankje, bij de Amsterdamsche kerstmarkt kan het allemaal
Marktstalletjes en een drankje, bij de Amsterdamsche kerstmarkt kan het allemaal © VAAG

Van Louis Vuitton koffers tot een dineren in Het Scheepvaartmuseum: dit weekend is er voor iedereen genoeg te doen. De redactie dook in de agenda en selecteerde de tien leukste events.

Iconische bagage van Louis
Koffers kijken, niet kopen. Dat kan bij de nieuwe tentoonstelling in de Beurs van Berlage. Aan de hand van de ontwerpen van Louis Vuitton neemt de tentoonstelling je mee naar het begin van de gouden eeuw van het reizen, zo'n 150 jaar geleden. De focus ligt op de innovatieve rol die Vuitton en zijn ontwerpen hebben gespeeld bij het vervoeren van persoonlijke bezittingen anno nu.
Tot en met 18 februari, €17 
Beurs van Berlage 

Lichtjes kijken in de Hortus 
Wat is er nou romantischer dan dineren een verlichte kersttuin? Zoals voorgaande jaren is de Hortus rond de feestdagen extra lang open, en kun je er een hapje eten. Zoals voorgaande jaren zat het restaurant meteen volgeboekt.
Geen zorgen: voor een wandeling door de tuin of een drankje op het winterterras - met gezellig kampvuur - is iedereen nog welkom.
Tot 7 januari m.u.v 25 en 26 december (17.00-22.00) €5
Hortus Botanicus Amsterdam

Lekker lang tafelen bij de WinterParade
Schuif deze winter weer aan bij de 120 meter lange tafel van de WinterParade voor eten en theater tegelijk. Dit jaar zullen de artiesten, terwijl ze over tafel lopen, het verhaal van het meisje met de zwavelstokjes vertolken. Het publiek kijkt met een koptelefoon steeds naar iets anders.
De avond wordt afgesloten met een silent disco op tafel.
Tot en met vrijdag 30 december (18.30-23.00) €45
Zuiderkerk

Scheepvaart en een sterrendiner
Ter ere van het Amsterdam Light Festival is Het Scheepvaartmuseum tot en met 24 december in de avonduren open. Een deel van het museum is gratis te bezoeken en voor €2,50 kun je aansluiten bij een rondleiding. Je kunt zelfs dineren op het Open Pleyn, dat is verlicht met duizend lampjes. 
Tot en met zondag 24 december
Het Scheepvaartmuseum

Human bij Pakhuis de Zwijger
Wat krijg je als je tweeduizend emotionele verhalen van mensen uit zestig landen aan elkaar monteert? Filmmaker Yann Arthus-Bertrand creëerde zo de documentaire Human. Liefde, familie en geluk zijn grote thema's en de documentaire is vanwege populariteit opnieuw gratis te zien bij Pakhuis de Zwijger.
Vrijdag 22 december (19.30, wel reserveren) gratis
Pakhuis de Zwijger 

Masterclass voor rappers 
Hoe word je een succesvolle artiest in de hiphopscene? Wat is de beste tactiek voor contact met platenlabels? Hoe maak je grote carrièrestappen? Het zijn vragen waar Hef en Yung Nnelg wel antwoord op weten. Daarom vertelt het tweetal al hun tips in een masterclass voor ambitieuze rappers,
Vrijdag 22 december (19.30-22.00)
Paradiso Noord - Tolhuistuin 

Nacht van de Grondwet
Samen met Gerdi Verbeet en Gerard Sprong roept de Balie de Grondwet ter verantwoording. Wordt het volk wel vertegenwoordigd? Biedt het ons gelijkwaardigheid? Deskundigen nemen gezamelijk onze grondwet eens flink onder de loep.
Vrijdag 22 december (20.00-23.00) €12,50
De Balie

Echt kerstfeesten in Noord
Voor een warme, kerstige festivalsfeer ben je bij de Amsterdamsche Kerstmarkt aan het goede adres. Je kunt niet alleen een cadeautje kopen, er is een kerstbioscoop, een arcadehalletje en een kinderprogramma. In de avonden worden feestjes gebouwd met flinke voorraden glühwein.  
Vrijdag 22 (15.00-01.00) en zaterdag 23 december (12.00-01.00) €5
De kromhouthal

Intiem concert in Oosterse sferen
De Jonge Strijkers en Blazers Amsterdam zorgen aankomende zaterdag voor een muzikale reis naar het Midden-Oosten. Er worden westerse werken gespeeld en traditionele muziek komt voorbij. 
23 december, 15.00 €15 
Tobacco Theater, de Nes 75-87 

Garderobeschatten te koop
Weer iets achtergelaten in de garderobe van de Bloembar of kleedkamer van de Vondelgym? Alle vergeten gardeobe-items uit een aantal Amsterdamse cafés en organisaties worden op de kerstmarkt van Meneer Nieges verkocht. De opbrengsten gaan naar Stichting Het Vergeten Kind.
Naast snuffelen tussen de gevonden voorwerpen kun je op de kerstmarkt ook sjoelen, poffertjes maken en op de foto met de kerstman.
Zaterdag 23 december (13.00-23.00)
Meneer Nieges, Westerdoksdijk 40 

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.