PS Stadsgids Bewaar

Loslopende leeuw brengt recensenten bij elkaar

Amsterdam valt ten prooi aan Dick Maas' leeuw.
Amsterdam valt ten prooi aan Dick Maas' leeuw. © -

Prooi, de film van Dick Maas over een loslopende leeuw in de Amsterdamse binnenstad, doet recensenten niet brullen. Het leeuwendeel van de kranten geeft de film drie stabiele sterren.

Het Parool: drie sterren [+]
"In het horrorsubgenre dat jaws on paws (kaken op poten) wordt genoemd, kan Maas zich onmogelijk met Steven Spielberg meten. Daarvoor kwam hij pakweg 30 miljoen euro tekort. Helemaal van deze tijd is de rammelende kermis­attractie Prooi dus niet, maar bij Dick Maas is het eigenlijk altijd 1985."

NRC: drie sterren
"Maas is nooit een heel subtiel filmmaker geweest en houdt van foute seksgrappen. Al in de eerste minuten suggereert een schaduwspel achter een boerenschuur fellatio, maar het is toch echt de leeuw die bloederig toeslaat. Ook zet hij graag autoriteiten en poseurs te kakken."

Telegraaf: vier sterren
"In zijn nieuwe film wil regisseur Dick Maas zoals gebruikelijk vooral spektakel met een knipoog bieden. En dat doet-ie.
Dat de monsterlijke leeuw daarbij soms wat nep oogt, deert nauwelijks. Simpelweg omdat Prooi vooral scoort met z'n torenhoge funfactor."

Volkskrant: drie sterren
"De leeuw is knap gemaakt, maar niet echt realistisch.Toch doet het er niet toe. Na een kwartiertje is het allemaal vergeten. Waarom? Omdat Prooi vintage Dick Maas is: geestig, gruwelijk, en vooral vermakelijk."

AD: vier sterren
"Als totaalpakket werkt Prooi als spannend en onderhoudend bioscoopvertier. Ook door een verrassende plotwending aan het slot en een leeuw die zich overtuigend tegoed doet aan de Amsterdamse bevolking." 

Filmtotaal: drie sterren
"Zoals gebruikelijk kruidt Maas zijn film met een flinke dosis humor, al dringt zich regelmatig de al vaker bij zijn werk gestelde vraag op in hoeverre de knulligheid van sommige scènes daarvan deel uitmaakt. Zijn deze bedoeld of onbedoeld grappig? Voor het effect doet het er waarschijnlijk niet bijster veel toe; er zijn volop absurditeiten waarom smakelijk kan worden gelachen."

Lees hier de volledige recensie van Het Parool: Helemaal van deze tijd is de rammelende kermis­attractie Prooi niet. [+]