ZWOLLE - Eindelijk heeft de gastvrouw van restaurant De Librije in Zwolle, vinoloog Thérèse Boer, haar 'hotelletje'. Een lang gekoesterde wens. Morgen opent Librije's Hotel officieel de eeuwenoude, monumentale deur. Het voormalige gevangeniscomplex, dat een miljoenen kostende verbouwing onderging, is de jongste aanwinst van het succesvolle Librije-imperium van Thérèse Boer en chefkok Jonnie Boer.

Naast driesterrenrestaurant de Librije zelf (sinds 1993 van het echtpaar) bestaat dat sinds een aantal jaren uit een culinaire winkel, theaterrestaurant Koperen Kees en een luxe cateringservice. En nu dus Librije's Hotel, dat naast twintig kamers een restaurant - Librije's Zusje genaamd - en een kook- en wijnschool omvat. Het complex is gevestigd in het uit 1739 stammende Spinhuis.

Tot het moment van opening - zondagmiddag 15.30 uur - wordt er nog hard gewerkt om de transformatie van bajes naar hotel af te ronden. Dinsdag komen de eerste gasten. Het totale project heeft naar schatting zes tot zeven miljoen euro gekost. De verwachting is dat de gasten voor een flink deel bestaan uit Librijebezoekers: tot nu toe verwees het restaurant jaarlijks vele honderden (internationale) eters voor een overnachting naar andere hotels in de stad.

Dit najaar zendt RTL een documentaire uit over de totstandkoming van Librije's Hotel, op 1 juni houdt het hotel open huis. (GPD)