live

Amsterdam Dance Event 2017 breekt bezoekersrecord

Van woensdag 18 tot en met zondag 22 oktober stond Amsterdam in het teken van het Amsterdam Dance Event. Er draaiden meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 160 verschillende locaties en er waren talloze conferenties. Lees hieronder alles terug.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Voetbalwedstrijd voor het goede doel

  De School en Resident Advisor sloegen ook dit jaar de handen ineen voor de tweede editie van de RA Cup: een voetbaltoernooi voor het goede doel.

  Zestien teams van dj’s, producers, managers en anderen uit de danceindustrie hadden zich aangemeld voor het toernooi in twee gymzalen in De School.

  De teams zijn niet alleen amateurs, zo blijkt. Er wordt fanatiek en op goed niveau gevoetbald. In de binnentuin van De School staan DJ’s rustig te draaien. Hun muziek wordt onder de livestream gezet, die volgens de organisatie wereldwijd wordt bekeken.

  Om het toernooi bij te wonen moeten bezoekers 5 euro betalen. De opbrengst gaat naar vluchtelingenorganisatie Help Refugees. Ook kun je het toernooi, dat om 19.00 uur is afgelopen, gratis volgen via de livestream.

 2. ADE in De Wereld Draait Door

  Ook in De Wereld Draait Door is er vanavond aandacht voor ADE. 3FM-dj Frank van der Lende introduceert een drietal onbekende acts, die allemaal deze week nog te zien zijn in Amsterdam.

  Zo is er éénmansband YoungR uit Manchester die direct na de uitzending van het programma in de Melkweg te zien is. Producer starRo komt uit Japan, maakt beats en draait morgenavond op Klear in Paradiso.

  Tot slot introduceert Van der Lende de Belgisch-Congolese zanger Téme Tan, die ook produceert en multi-instrumentalist is. Hij stond gisteren in de Sugar Factory.

 3. 'ADE moet soort Biënnale worden'

  Het Amsterdam Dance Event moet in de toekomst een plek worden waar landen hun muziekscene in aparte paviljoens kunnen presenteren.

  "Zoals op de Biënnale van Venetië," zegt ADE-directeur Richard Zijlma. Zaterdag gebeurt dit al voor het eerst in Vondel CS, waar China een kijkje biedt in zijn nog onbekende en snel groeiende elektronische muziekindustrie.

  Zijlma ziet het voor zich dat er over een paar jaar zo'n tien tot vijftien van dat soort landenpaviljoens zijn, waar professionals elkaar makkelijk weten te vinden. "Als een extra onderdeel van ADE."

  Chinese markt
  Naar de 22e editie van ADE is een delegatie van zo'n vierhonderd tot vijfhonderd Chinezen gekomen. Op het programma vertellen zaterdagmiddag diverse sprekers uit China en andere landen over de gecompliceerde Chinese markt. De 'scene' is daar volgens Zijlma enorm. "Sommige clubeigenaren hebben wel tweehonderd clubs.''

  Tegelijkertijd is het ook een land waar internationale social media zijn geblokkeerd, een streng drugsbeleid geldt en een lastminute-organisatiecultuur heerst.

  De directeur ziet ook mogelijkheden voor de muziekindustrie in Las Vegas op ADE. "We hebben wel eens met Las Vegas om tafel gezeten, omdat ze zich wilden promoten in Europa. Maar dat is toen op niks uitgelopen." Met dit plan zou dat wellicht volgens hem wel kunnen.

  Lees ook: De ontdekking van ADE: Aziatische dj's

 4. Bosgevoel op Into the Woods

  Festival Into the Woods is dit jaar voor het eerst op het Amsterdam Dance Event. 200 kunstenaars zijn al de hele week bezig om de grauwe NDSM-werf om te toveren tot een ITW-waardig festivalterrein. De lat ligt hoog, want het festival staat bekend om z'n bijzondere aankleding. Hoe gaan de organisatoren het bosgevoel uit Amersfoort naar Amsterdam brengen? We vroegen het aan organisator Paul Niezen. Spoiler: er zijn bomen gehuurd. (JW)

  Lees hier het interview: Into the Woods garandeert bosgevoel op NDSM

 5. Raven in de kelder

  Op het affiche met de line-up voor de basement rave van Mary Go Wild staan alleen initialen van dj's, sommige ook nog eens in spiegelschrift. De hele dag draaien in de kelder van nachtcafé San Fancisco (inter)nationale top-dj's. Hun naam wordt telkens een uur vantevoren bekend gemaakt.

  De kelderfeestjes van Mary Go Wild, uitgever van lijvige boekwerken over dance, zijn al jaren heel populair op ADE. Eerst werden die onder de eigen winkel op de Zeedijk georganiseerd, maar om veiligheidsredenen verhuisde men vorig jaar naar de kelder van buurman San Franciso, bekend als hét doorhaalcafé van de stad.

  Het animo om daar ook overdag feest te vieren is groot: lang voor het optreden van de eerste dj, Layton Giordani, stond vroeg in de middag al een lange rij voor de deur. Er mogen maar 85 mensen tegelijk in de kelder. (PvB)

 6. Zo maakt Martin Garrix een wereldhit

  In het DeLaMar Theater hield Martin Garrix woensdag een studiosessie om te laten zien hoe hij zijn hits maakt. Garrix vertelt dat de eerste twee of drie uur dat hij aan een track werkt het belangrijkst zijn. Dan bouwt hij de structuur en de melodie op. Soms werkt hij zestig of tachtig uur aan een track, maar als de basis van die eerste paar uur niet goed is 'trek je uiteindelijk je haren als pure frustratie uit je kop'. (LB)

  Geneurie, een laptop: zo maakt Martin Garrix een wereldhit

 7. De poolparty van Sam Feldt

  DJ Sam Feldt organiseerde op de eerste dag van ADE een pool party in het Sloterparkbad, net als vorig jaar. Dat zag er zo uit:

 8. Vuurwerk bij Awakenings

  In de Gashouder verzamelden zich duizenden technoliefhebbers uit binnen- en vooral ook buitenland voor de eerste avond van Awakenings.

  De grootste Nederlandse speler in het genre haalt zoals altijd de beste van paarden van stal. Vannacht staat de technotempel in het teken van Len Faki’s Figure Nacht. Onder anderen de Duitse dj zelf en Detroit-veteraan Robert Hood maakten al hun opwachting achter de draaitafels.

  Een spectaculaire lichtshow, enorme led-schermen, CO2-kanonnen en zelfs vuurwerk vormen het decor in de Westergasfabriek. “Het lijkt wel een ruimteschip,” vertelt één van de vele enthousiaste bezoekers. En ze mogen daar nog lang van genieten, want het feest duurt tot acht uur vanochtend. Techno-icoon Jeff Mills is de afsluiter van de nacht.

  En daarmee is het nog lang niet ten einde in de Gashouder, want Awakenings heeft deze week nog zes feesten op het programma staan. Onder meer dj’s Adam Beyer, Joseph Capriati en Joris Voorn zullen hun opwachting nog maken. (BvdH)

 9. Hakken in de Q-Factory

  Hardcore never dies. Dat wordt vannacht in de Q-Factory nog maar eens duidelijk. Hakken, hakken en nog eens hakken - alsof we nog in de hoogtijdagen van de gabber zitten.

  Rapper Jebroer host de avond met zijn feest Paranoia. Een rapper op een hardcorefeest? Ja. Dat gaat prima samen, weten we sinds zijn hit Kind van de Duivel, die hij maakte met hardcorelegende Paul Elstak. Het publiek vreet het, ook als het nummer voor de tweede keer wordt ingezet.

  Als Jebroer vraagt wie op meer dan twee uur rijden van Amsterdam woont, gaan veel handen de lucht in. De hardcorefans hebben de trip niet voor niets gemaakt: Darkraver sluit de nacht af. (JW)

 10. Hakken, hakken en nog een hakken in de @qfactory_adam vannacht. Alsof we nog steeds in de hoogtijdagen van de gabber zitten. @jebroer4life host de avond met zijn feest Paranoia. #hardcore #jebroer #kindvandeduivel #ade17 #qfactory

  0 Likes, 1 Comments - ParoolStadsgids (@paroolstadsgids) on Instagram: "Hakken, hakken en nog een hakken in de @qfactory_adam vannacht. Alsof we nog steeds in de..."

 11. Klein maar fijn in de Oosterbar

  Klein maar fijn is het feestje in de Oosterbar vanavond, waar de Amsterdamse housedj Tsepo - ooit resident in Trouw - met zijn allnighter een thuiswedstrijd speelt. Er zijn zo'n 150 mensen - vooral studenten - en daarmee is de club in de kelder van het Generator Hotel aan de rand van het Oosterpark nagenoeg vol. (JW)

 12. Moshpit in AIR

  Wie op de eerste ADE-nacht al ongecompliceerd uit z'n stekker wilde gaan, kon in AIR Amsterdam terecht. De club in de Amstelstraat host twee feesten van platenalabel Spinnin' Records. Vanavond is de eerste: het uitverkochte Spinnin' Sessions.

  Na sets van oude rotten Don Diablo en Sander van Doorn was het halverwege de nacht de beurt aan de Turks-Nederlandse producer Ummet Ozcan. In moeilijk gedoe had hij duidelijk geen zin: gewoon hits pompen en keihard dansen. Niet zweten is onmogelijk in de stampvolle AIR, waar we zelfs een kleine moshpit konden ontwaren. Alsof het niet de eerste, maar de laatste ADE-avond is. (JW)

 13. De Turks-Nederlandse producer Ummet Ozcan breekt @airamsterdam af #ade17 #spinninsessions #airamsterdam #ummetozcan

  1 Likes, 1 Comments - ParoolStadsgids (@paroolstadsgids) on Instagram: "De Turks-Nederlandse producer Ummet Ozcan breekt @airamsterdam af #ade17 #spinninsessions..."

 14. Rijen voor Kerri Chandler

  Voor de deur van Claire, de club die vorig jaar de plek innam van Studio80 op het Rembrandtplein, staan lange rijen. Niet gek: de club strikte het Amerikaanse deephouse-icoon Kerri Chandler - bekend om zijn swingende melodieuze sound - voor een allnighter. (JW)

 15. Dansen voor dertigers

  Aan de andere kant van het IJ wist Paradiso Noord ook de zaal uit te verkopen, met op het programma 2manydj’s die rug-aan-rug draaien met boezemvriend Tiga. Het publiek - veelal dertigplussers - moet duidelijk nog een beetje inkomen voor deze editie van ADE, net als de dj’s. Er wordt gedanst, maar echt los wil het niet komen.

  Dat 2manydj’s vooral ouder publiek trekt, verbaast niet. Soulwax, de andere en bekendste act van de Gentse broers David en Stephen Dewaele, maakte furore in de jaren negentig. Het concept 2manydj’s begon ooit uit verveling na optredens met Soulwax. De broers wilden zelf na hun optredens plaatjes draaien - en dat sloeg aan. Gelukkig hebben ze nog tot 02.00 uur de tijd om te laten zien waarom. (JW)

 16. 2manydj's rug-aan-rug met boezemvriend Tiga in @clubparadisoamsterdam. #ADE17 #2manydjs #tiga #paradisonoord

  3 Likes, 1 Comments - ParoolStadsgids (@paroolstadsgids) on Instagram: "2manydj's rug-aan-rug met boezemvriend Tiga in @clubparadisoamsterdam. #ADE17 #2manydjs #tiga..."

 17. Dansen in de Sint Olofskapel

  Moombahteam maakt vanavond z'n debuut op Amsterdams grondgebied. In het buitenland heeft de groep al op veel feesten gestaan, maar Amsterdam deden ze nooit eerder aan.

  Vooral bijzonder is de locatie: de Olofskapel op de Zeedijk, waar wordt gedanst tussen marmeren pilaren en onder kruisplafonds. De kapel behoort tot het NH Hotel, dus alleen als je de receptionist lief aankijkt kun je er normaal gesproken een kijkje nemen.

  Wat is Moombahteam eigenlijk? Volgens Erik Groen, producer en dj, is het niet in één genre onder te brengen. Het is een mix van moombahton, dancehall, reggaeton, eclectisch en house. Het belangrijkste: het moet dansbaar zijn.

  De avond begint wat rustig, maar het feest duurt nog tot 05.00 uur. Kaarten zijn nog aan de deur te koop. (NL)

 18. Door het dak bij Fatima Yamaha

  Voor de aftrap van het tweedaagse showcasefestival ADE Live wist Paradiso publiekslieveling Fatima Yamaha te strikken.

  Geen slechte zet: het alterego van Bas Bron (ook onderdeel van De Jeugd van Tegenwoordig) verkocht de grote zaal met zijn electrofunk in mum van tijd uit.

  Omdat het optreden slechts vijf kwartier duurde, ging het publiek al vanaf minuut één door het dak. Alle hits kwamen voorbij, met als hoogtepunt het redelijk ingetogen What’s A Girl To Do. Die hit stamt al uit 2004, maar werd in 2015 opnieuw uitgebracht op het platenlabel van Dekmantel en is sindsdien mateloos populair.

  ADE Live, een festival voor elektronische live-acts, is een samenwerking tussen Paradiso, de Melkweg en Sugarfactory en duurt tot en met donderdag. (JW)

 19. Fatima Yamaha, het alterego van Bas Bron, stond vanavond in een uitverkocht @paradisoadam op de eerste avond van het tweedaagse showcasefestival ADE Live. #ade17 #fatimayamaha #whatsagirltodo #ADELive #paradiso

  1 vind-ik-leuks, 2 reacties - ParoolStadsgids (@paroolstadsgids) op Instagram: 'Fatima Yamaha, het alterego van Bas Bron, stond vanavond in een uitverkocht @paradisoadam op de...'

 20. ADE brengt hommage aan Van der Laan

  De organisatie van het Amsterdam Dance Event publiceerde vanavond, op de eerste avond van het festival, een filmpje waarin een hommage wordt gebracht aan Eberhard van der Laan. Het Amsterdamse nachtleven heeft volgens de organisatie veel te danken aan de overleden burgemeester.

  Van der Laan wordt in de video gelauwerd omdat hij begreep dat het nachtleven een belangrijke functie heeft voor Amsterdam en het waarborgen van de principes waarvoor de stad staat. 'Zijn hervormingen maakte de weg vrij voor onze clubs en festivals zodat die konden floreren als nooit te voren.'

  In de tijd dat Van der Laan burgemeester was, werd onder andere de 24-uursvergunning voor verschillende clubs aan de randen van de stad ingevoerd.

 21. Streetart in de Van Gendthallen

  In de Van Gendthallen naast Roest opent vanavond de expositie 'the art of painting', waar 45 kunstenaars uit Amsterdam én alle uithoeken van de wereld hun werk laten zien. Vooral veel werk op canvas, maar ook de muren zijn op veel plekken beschilderd.

  De expositie, die tot en met zondag te zien is, is onderdeel van het Urban Art Festival Amsterdam en wordt georganiseerd door Urban Art NOW, een Amsterdamse non-profit organisatie voor street art-events, festivals en tentoonstellingen, en R.U.A- Reflexo on Urban Art, organisator van street art-exposities. (MvH)

 22. Openingsconcert ADE in de Melkweg

  Hoewel sinds vanmiddag al een hoop gaande was in de stad, neemt het Amsterdam Dance Event met het vallen van de avond pas echt vorm aan. Na een memorabele editie met Henrik Schwarz verzorgt het Metropole Orkest ook dit jaar weer het openingsconcert van het festival in de Melkweg. Met Jameszoo als partner in crime. Kijk hier live mee.

 23. Publiek dolenthousiast om Hawtin

  Het is dringen geblazen op de Nieuwmarkt. Iets voor aanvang van het pop-up optreden van Richie Hawtin leek het nog niet helemaal volgestroomd, maar inmiddels is het plein stampvol.

  Weken leek het erop dat de Canadees, momenteel één van de grootste dj's in de elektronische muziek, geen verschijning zou gaan maken op ADE. Maar niets bleek minder waar, want eerder deze week kondigde Loveland aan dat hij twee uur lang zou gaan draaien op de Nieuwmarkt.

  De koning van de minimal staat opgesteld in een bloemenkraam, waardoor het net lijkt alsof hij onderdeel is van de markt, al is het een stuk drukker dan je hier gewend bent. Hawtin zal nog tot acht uur doorgaan met draaien, iets waar het dolenthousiaste publiek maar al te blij mee zal zijn. (BvdH)

 24. Hiphop en beats in kantoor Vice

  Op het hoofdkantoor van Vice op de Reguliersdwarsstraat treden vanavond hiphopartiesten Leafs, Jacin Trill, Latifah en Pietju Bell op, in het kader van ADE Beats. Dat is een subprogramma van ADE waarin hiphop en beats centraal staan. Het platform zendt de performances live uit via de Facebookpagina.

 25. In-store technoset ROD op Zeedijk

  Waar normaal gesproken plaat na plaat wordt afgerekend, wordt vanavond plaat na plaat gedraaid. In platenzaak Mary Go Wild op de Zeedijk is de kassabalie omgedoopt tot draaitafel, speciaal voor een in-store technoset van ROD.

  De Rotterdammer, ook bekend onder zijn house-alias Benny Rodrigues, bracht vorige week zijn debuutalbum Back to Square One uit. Ter ere van deze release zal hij de volgestroomde winkel nog tot acht uur van zijn favoriete platen laten genieten. Zijn LP is hier bovendien ook te koop. (BvdH)

 26. Livestream Richie Hawtin op Nieuwmarkt

  Wij zijn er zelf bij, maar via de livestream van het officiële kanaal van dj Richie Hawtin kunnen jullie ook zelf meegenieten van het optreden. Kijk hier mee met de gratis set van de dj op de Nieuwmarkt.

 27. Dromerige sessie bij Conscious Club

  Volle bak bij ADE’s openingsmeditatie in The Conscious Club. Zo’n 45 enthousiastelingen verzamelden zich met gesloten ogen op de immens yogamat in een kleine zaal aan de Lauriergracht.

  De dromerige sessie werd versterkt door een live optreden van DJ Akasha. De kleurrijke visuals en het geluid van de hangdrumtrommel maakte de dromerige ervaring compleet.

  Op zoek naar verrijking
  Volgens Elizabeth Plokker (34) en Charon Tolhuisen (31), oprichters van The Conscious Club, zijn steeds meer mensen op zoek naar verrijking. Plokker: “Vooral op festivals merken we dat bezoekers op zoek zijn naar wat er allemaal nog meer mogelijk is in de meditatie. We proberen te experimenteren met verschillende geuren, kleuren en geluiden om mensen een onvergetelijke ervaring te bezorgen.”

  Kans gemist? Niet getreurd. Op ma 23 oktober sluit The Conscious Club ADE af met een closing meditation: 'Breathe ADE farewell and get your body, mind and spirit restored.' (JT)

Voorbeschouwing

Volgens de organisatie van het Amsterdam Dance Event is het evenement bezocht door 395.000 mensen, een nieuw record. Daarnaast wisten 7200 vertegenwoordigers uit de dancemuziek hun weg naar de stad te vinden.

De mensenmassa heeft volgens de gemeente Amsterdam niet tot veel problemen geleid. Er vonden geen grote incidenten plaats. De gemeente vestigde deze 22ste editie veel aandacht op het gebruik van drugs en drank. 

De organisatie van ADE is tevreden over de grote verscheidenheid aan nationaliteiten op het evenement dat van woensdag tot en met zondag duurde. Ook de grote diversiteit in leeftijden stemde tot tevredenheid.

Van woensdag 18 tot en met zondag 22 oktober stond Amsterdam in het teken van het Amsterdam Dance Event. Er draaiden meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 160 verschillende locaties en er waren talloze conferenties. Lees hieronder alles terug.


Lees ook:
- Geneurie, een laptop: zo maakt Martin Garrix een wereldhit
- ADE is niet alleen voor nachtdieren
- Euforie onder het Rijks op de beats van Underworld