PS Stadsgids Bewaar

Laat niemand nu nog zeggen dat ik een feestbaantje heb

Hoofdredacteur Cécile Narinx: 'Jij bent één van de ­weinige mannen hier. Kaal of homo, anders kom je niet binnen.' Met host Buffi Duberman
Hoofdredacteur Cécile Narinx: 'Jij bent één van de ­weinige mannen hier. Kaal of homo, anders kom je niet binnen.' Met host Buffi Duberman © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Harper's Bazaar Women of the Year.

In de Javastraat fotografeert een jonge vrouw een rek vol besneeuwde fietsen. Ik complimenteer haar met haar onderwerpkeuze. Verrukt lacht ze naar me.

Het glibberige pad van de humor.

Werkelijk vijftig meter verderop fotografeert een jonge vrouw een rek vol besneeuwde fietsen. Zwijgend passeer ik.

Zo glibber ik op weg naar het Women of the Year diner. De dress­code is Why don't you ... dress up! Thuis glimlachten geitenwollen sokken en bergschoenen verleidelijk naar me, maar ik heb toch maar mijn chique schoenen aangedaan - ik lijk wel gek.

Op de fiets durf ik niet, oude man die ik ben, maar wat kan me gebeuren op dat stukje trein tussen Muiderpoort en Centraal?

Nou, halverwege stilstaan bijvoorbeeld.

De conducteur roept om dat we tweede in de rij zijn. Dat is goed nieuws, zegt hij.

Een half uur later roept hij om dat we teruggaan naar Muiderpoort. Hij adviseert ons de reis op alternatieve wijze te hervatten.

Ik moet denken aan het mailtje van de organisatie of ik nog dieetwensen heb.

Bijna anderhalf uur later ben ik terug op de plek van vertrek. Met uitchecken tikt de NS 20 euro af van mijn ov-chipkaart. Ik moet erg nodig plassen.

Aan een fietser vraag ik of het een beetje gaat. "Niet echt," zegt de jongen, in zijn prime.

Het liefst gaf ik op, maar thuisblijven is geen optie. Dit stukje zwets ik wel bij elkaar, maar hoe moet dat dan met die zes foto's?

Een Uber vraagt 2 tot 3 maal de normale prijs, vanwege de omstandigheden, lees ik in hun app. Ik plas in een struik en kan me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst deed.

Wat Harper’s Bazaar Women of the Year
Waar Posthoornkerk, Haarlemmerstraat
Wie Cécile Narinx, Harriette Verwey, Eva Jinek, Breanne Butler, Eva Crutzen, Giovanca, Lilianne Ploumen
Wanneer maandag 11 december, 18.30 (officieel) tot 23.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans deed 2,5 uur over 3,5 kilometer, hemelsbreed

Ah, daar is Hamza.

Ik vraag hem of hij de Haarlemmerstraat kan bereiken. Hij gaat zijn best doen, maar kan niks beloven. Dat lijkt me een correct antwoord. Hamza krijgt straks vijf sterren van me.

We stranden op 800 meter voor CS. Alles muurvast. Dat wordt twee kilometer door de sneeuw glijden, zie ik op zijn navigator. Laat niemand nu nog zeggen dat ik een feestbaantje heb.

Onderweg krijg ik ook nog een harde sneeuwbal in mijn rug, per ongeluk, het zal best, maar mijn rug voelt het verschil niet.

Ik vind mezelf terug, scheldend op vijf jonge Engelstalige toeristen. Fucking dit en fucking dat, en nog wat woorden die je in dit tijdsgewricht eigenlijk niet meer kunt gebruiken.

Lachend gaan ze hun weg, en ik de mijne. Welbeschouwd ben ik het die hier goed weg komt.

Twee uur te laat strompel ik de Posthoornkerk binnen. En straks nog terug naar huis ook.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.