PS Stadsgids Bewaar

Kunstgras uit Heemstede redt het Jordaanfestival

Het Jordaanfestival in 2014.
Het Jordaanfestival in 2014. © Dingena Mol

Het Jordaanfestival kan op 26, 27 en 28 augustus toch gewoon doorgaan op de Appeltjesmarkt.

Over de vloer van kiezelstenen, die volgens de politie niet geschikt is als festivalgrond, komt een oude kunstgrasmat te liggen.

De voortgang van het 42 jaar oude festival leek in gevaar, omdat het festival geen geld zei te hebben voor een andere ondergrond en de gemeente weigerde bij te springen.

Het is een hartstikke dikke mat dus je kunt er prima een peuk op uitdrukken.

Mede-organisator Frans Stuy

Peuk op uitdrukken
Hockeyclub MHC Alliance uit Heemstede kreeg lucht van de situatie en stelt een mat die niet meer gebruikt wordt kosteloos beschikbaar. Het transport ervan naar Amsterdam wordt gefinancierd door Verfspeciaalzaak Engels op de Elandsgracht.

Kermisondernemer en mede-organisator Frans Stuy: "Het is een hartstikke dikke mat dus je kunt er prima een peuk op uitdrukken."

"De Appeltjesmarkt wordt er mooier van dan 'ie ooit was," zegt organisator Jan de Bie.

Bijdrage
De Bie trok vorige week aan de bel toen bleek dat de gemeente dit jaar niet nog eens de kosten van het afdekken van het grind op zich wilde nemen. Daardoor kreeg het festival een extra kostenpost. Het Jordaanfestival stelde geen geld te hebben, terwijl stadsdeel Centrum weigerde het festival financieel tegemoet te komen.

Nu hoeven zowel het festival als het stadsdeel de beurs niet te trekken. Maar De Bie en Stuy hopen dat de gemeente toch nog een bijdrage zal doen. "Er gaat overal geld naar toe, maar het Jordaanfestival moet ieder jaar opnieuw ploeteren."