Stadsgids Bewaar

Koop je eigen stukje Pampus

Bezoekers hebben het tegenwoordig een stuk beter dan de soldaten die vroeger op het eiland gelegerd waren.
Bezoekers hebben het tegenwoordig een stuk beter dan de soldaten die vroeger op het eiland gelegerd waren. © Pampus

Vanaf 1 april gaat Pampus open voor het nieuwe seizoen en meren de veerboten uit Muiden en Amsterdam er weer aan. Op de openingsdag verkoopt het eiland symbolisch stukjes grond.

Pampus heeft 2017 uitgeroepen tot Vriendschapsjaar. Wie voor €50 een perceel van 2,5 x 2,5 meter koopt - inclusief heen- en terugvaart en een maaltijd - steunt daarmee het onderhoud van het 130 jaar oude eiland. De eigenaar van een perceeltje krijgt een jaar lang gratis toegang tot het forteiland. 

Om het jubileumjaar feestelijk te openen nodigt Pampus bezoekers uit met lege jampotjes naar het eiland te komen en belooft dat je niet met lege handen terug zult varen. 
In Paviljoen 1874 schotelt de kok gasten een vriendschappelijk soldatenmaal voor van rats, kuch en bonen, met in gedachten de soldaten die vroeger op Pampus gelegerd waren. 

130 jaar geleden werd het eiland aangelegd, met behulp van onder andere 4000 heipalen. Het eiland is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en behoort sinds 1996 tot het werelderfgoed.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.