PS Stadsgids Bewaar

Kaasfondue in blik: makkelijk voor op de camping

Het glutenvrij zuurdesembrood van Madina Mamedova (m), één van de twee winnaars én ze kreeg de publieksprijs. Met jury­lid Marjan Ippel en presentator Jaap Sloof.
Het glutenvrij zuurdesembrood van Madina Mamedova (m), één van de twee winnaars én ze kreeg de publieksprijs. Met jury­lid Marjan Ippel en presentator Jaap Sloof. © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Amsterdam Food Pitch 2018.

Kaasbaas Ray Heistek heeft 30 seconden, de tijd gaat nu in. Heistek heeft kaasfondue in blik bedacht. ­Gemaakt van echte boerderijkaas en dat proef je. Verder is blik makkelijk te recyclen en ook op te warmen, gewoon au bain-marie. Makkelijk op de camping, tijdens de picknick of anders net zo goed thuis.

Tussen de schappen van horecagroothandel De Kweker staat een podium. De elf finalisten van de Amsterdam Food Pitch prijzen hun eigen nieuwe product aan voor een jury.

Verderop doet de Amsterdamse horeca zijn dagelijkse boodschappen. Meisjes lopen rond met schalen kaasfondue uit blik. Ik doop een stukje brood in het blik.

De beurt is aan patissier Meike Schaling. Ze maakt kant-en-klaar deeg, want niets is zo lekker als zelfgemaakt deeg, maar in de horeca is daar weinig tijd voor. Er zijn zes verschillenden smaken en het deeg is een maand houdbaar.

Schaling: "Dus niet alleen handig, maar ook heel erg lekker."

Applaus.

Meisjes lopen rond met schalen koekjes. Die zijn nog een beetje warm, dat wilde Schaling graag.

Een jurylid wil weten of mensen ook eigen recepten aan Schaling kunnen geven. "Zodat je echt kunt zeggen: een koekje van eigen deeg."

Schaling: "Wat een leuke zin!" En ja, dat kan.

Ze noemt ook haar receptenboek voor koekjes. Presentator Jaap Sloof: "Maar... geef je je recepten alle­maal weg?"

Schaling: "Ja."

Sloof: "O... Maar anderen kunnen het vast niet zo goed als jij."

Schaling: "Jawel, hoor. Als je het recept volgt."

Ik vind het een heerlijk gesprek.

De jury trekt zich terug. Ze moeten nu kiezen tussen samosa van Mama Kenia en de make-everything-bettersaus van Megan.

Wat Amsterdam Food Pitch 2018
Waar De Kweker, Jan van Galenstraat
Wie Gert Blaauw, Jaap Sloof, Karin Hamersma, Ray Heistek, Annelies Hermsen, Madina Mamedova, Meike Schaling
Wanneer Maandag 25 juni, 14.00 tot 17.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans had toch net nieuwe koffie nodig

Ondertussen begint de borrel alvast. De bar - twee koelkasten op wieltjes met een zwart doek eroverheen - staat bij het schap met Sega­fredo bonen. Die zijn in de aanbieding.

Ik drink een pilsje bij het schap met truffelolie. Daar zijn er ook een hoop van, maar geen aanbieding. Na een tijdje gaan mensen weer op hun stoel zitten, de jury komt vast zo. Ik verwacht hier na afloop geen dolle boel.

De duurzaamheidsprijs gaat naar de bokkenbouillon. Dat is bouillon van bokkenbotjes, tegen food waste. Naast me begint het zoontje van Ray Heistek te snikken. Vader: "Nee, nee, er komen meer prijzen."

Hij wijst naar een gouden trofee. Die winnaar krijgt 1500 euro en komt in de schappen van De Kweker.

Uiteraard had de jury het weer ontzettend moeilijk, maar - stomme verbazing - ditmaal echt. De jury kwam er niet uit, er zijn twee winnaars.

Maar niet de kaasfondue uit blik. Vader moet nu echt stevig troosten.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.