Stadsgids Bewaar

Jordaankinderen op Koningsdag zijn meedogenloos

Poppi, Bobbie en Jet (vlnr), altijd je zakken controleren
Poppi, Bobbie en Jet (vlnr), altijd je zakken controleren © Schuim

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Koningsdag bij Saarein.

Bij Bar Broker doen ze dingen graag even anders. Fluctuerende bierprijzen en nu weer extra gekkigheid met Koningsdag: het WK Bierdrinken. Een dubbel alibi om je lam te drinken tijdens Koningsdag, je kunt dat alleen maar waarderen.

Maar als ik voor de deur sta: geen WK. Ik mag zelfs spreken van redelijk uitgestorven. Een barmeisje komt een shotje brengen. "Om de teleurstelling te verwerken. Het is prosecco. Vies, hè?"

Jup.

Alles hadden ze al klaarstaan. Buitenbars, veertig meter dranghek, een hele looproute stond er. In één rondje moest je een biertje drinken en dan besluiten: eruit stappen of nog een rondje.

Dan heb je wel je best gedaan.

Toen: geen toestemming. Afbreken die hele hap. Ook een pop-up bar heeft een vergunning nodig. Tot nu toe kent dit verhaal alleen slachtoffers, want ook ik moet in milde paniek iets anders verzinnen.

Laat ik nu uitgerekend een dag eerder een gouden tip krijgen voor Koningsdag. Café Saarein. Het citaat: "Veertig procent lesbo, veertig procent homo, twintig procent hetero. De perfecte mix voor een superrelaxed sfeertje."

Ik op de fiets. Daar doe je trouwens een hoop mensen geen plezier mee, met de fiets op Koningsdag over de grachten.

Bij Saarein is het inderdaad vrolijk en relaxed. Twee biervaten markeren de dansvloer. Mensen kruipen als pinguïns bij elkaar voor elk strookje zon. Dj Zubrowka draait Modern Talking. Daar doe je hier hooguit veertig procent van de mensen een plezier mee, maar goed.

Ik ga op een trapje bij een voordeur zitten om te schrijven. Opeens staan twee piepkleine meisjes voor me. Eentje heeft een papieren servetje met een oranje leeuw in haar hand, en dat wil ze me geven.

Wat Koningsdag bij Saarein
Waar café Saarein, Elandsstraat
Wie Dia Roozemond, dj Zubrowka, Frank Evenblij, Phil Tilli
Wanneer donderdag 27 april, van 16.00 uur tot later dan Schuim

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans moest helaas dj iPotje missen

Hoeveel gaat mij dit kosten, denk ik meteen. Welke scam is dit? Jordaankinderen van die leeftijd op Koningsdag zijn meedogenloos. Soms leidt eentje de aandacht af met een leeuwenservetje en de ander rolt je zakken, dat hoor je ook wel eens.

Een stemmetje, waar het woord zoet voor is uitgevonden: "Voor vanavond. Om je mond mee af te vegen."

Deze twee zijn echt steengoed, zeg.

Om tijd te winnen vraag ik of ze op de foto willen, dan komen ze in de krant. Ze geloven er niks van, dus ik antwoord het sterkste wat op zo'n moment mogelijk is: welles.

En weg zijn ze: "Papa!! We komen in de krant."

Die papa's blijken dus Frank Evenblij en Phil Tilli - de Jordaan is een dorp. Over geld heb ik niemand meer gehoord.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl