PS Stadsgids Bewaar

Iraanse 'Banksy' in de weer met zeecontainers bij Sloterdijk

Color rain
Color rain © Icy & Sot

Het werk van de Iraanse broers Icy en Sot wordt vanaf 1 juni in het Moco museum vertoond. In aanloop naar de expositie gaat het duo aan de slag met twee zeecontainers bij Sloterdijk.

Vanwege hun controversiële muurkunst worden de twee ook wel de 'Banksy van Iran' genoemd. Het omtoveren van de twee zeecontainers gebeurt in opdracht van de gemeente. 

Icy en Sot gaan op donderdag 24 mei in de weer met de twee reuzachtige, ijzeren canvassen. Passanten kunnen de twee tijdens het creëren gadeslaan en na de 24e zijn de beschilderde containers te bewonderen.

Onderdrukking
Net als Banksy staan de broers bekend om het aan de kaak stellen van maatschappelijke thema's als vluchtelingen, oorlog en onderdrukking. In thuisland Iran zijn hun kunstwerken dan ook verboden, daarom vluchtte het kunstenaarsduo naar New York. 

Begin dit jaar plaatsten ze daar nog een gigantisch verfrommeld dollarbiljet op Wall Street, om zo aandacht te vragen voor de hebzucht van het kapitalisme. Maar de straten van New York zijn niet de enige straten die de broers versieren met hun kritische street art, ze lieten hun handtekeningen ook al in steden als Lissabon en Berlijn achter.

In Amsterdam is hun werk van 1 juni tot en met 15 januari 2019 te bekijken.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.