live

Intocht Sinterklaas goed bezocht en zonder incidenten

Sinterklaas was zondag met zijn roetveegpieten in Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan ontving de goedheiligman die aanmeerde bij het Scheepvaartmuseum.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Geen incidenten

  Daar stapte de sint op zijn paard Amerigo om dwars door de stad richting de Dam te rijden. Omdat het Leidseplein wegens herinrichting helemaal overhoop ligt, moest Sinterklaas wel een andere route nemen dan normaal.

  Het was de 78e intocht in de hoofdstad. Het was behoorlijk druk met toeschouwers in de binnenstad. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan. Het openbaar vervoer reed hier en daar om, of minder.

  De IJ-tunnel was zondagmiddag enige uren dicht wegens de intocht van Sinterklaas. Omdat de Zeeburgertunnel ook het hele weekeinde dicht was wegens werkzaamheden, was er sprake van verkeerschaos op de A10.

 2. Live: Sint op de Dam

  Sinterklaas is vanaf het Scheepvaartmuseum naar de Dam gereden. Langs de route staan kinderen en ouders enthousiast te zwaaien. Kon je er zelf niet bij zijn? Het Parool filmde zijn aankomst.

 3. Echte pieten

  De 16-jarige Isabel (links op de foto) loopt vandaag mee met de intocht van Sinterklaas. "Een jongetje achter de hekken vroeg net waar de 'echte pieten' zijn."

 4. Roetvegen

  Hoofdpiet Daniel Gobits draagt het grote boek van Sinterklaas. Hij krijgt nauwelijks reacties op zijn voorkomen. "Mijn dochter van 7 herkende me niet eens." Het is voor hem overigens al het derde jaar dat hij met roetvegen op zijn gezicht de Sint bijstaat.

 5. Daar is 'ie!

  Met enige vertraging is Sinterklaas zojuist aan het tweede deel van zijn intocht begonnen. Vanaf zijn trouwe ros Amerigo zwaait de Goedheiligman naar de lyrische kinderen achter de hekken.

 6. Sint laat op zich wachten

  De optocht van Sinterklaas over land had ruim een half uur geleden moeten beginnen. Langs de route staat het publiek zich te verkleumen, sommige gezinnen haken af.

 7. Neppieten

  Niet iedereen in Amsterdam is blij met de roetveegpieten. Lizza Hettema heeft twee zoontjes van vijf en zes jaar. Ze hebben zich als Sint en Piet verkleed. Ze waren bijna naar een andere intocht gegaan waar ook Zwarte Pieten zouden zijn. Hettema: "De kinderen noemen dit neppieten. Dat is niet zo leuk. Ze moeten er maar aan wennen."

 8. Schoen zetten

  Pien (5) is verkleed als Sinterklaas en mag vanavond haar schoen zetten.

  Het publiek dat eerst op de brug stond te zwaaien, verplaatst zich naar de weg waar ze achter dranghekken de Sint te paard opwachten.

 9. Niet meer bang

  Terwijl de boot van Sinterklaas binnenvaart, begint Selina (3) te lachen.

  Ze was altijd bang voor Piet en Sint, maar sinds dit jaar niet meer. Moeder Diana Comvalius: "ik vind het heel goed dat piet is veranderd. Ik houd wel van kleurenpieten, maar met roetvegen is ook goed."

  Rondom het Scheepvaartmuseum hebben zich 20.000 mensen verzameld, aldus de presentator vanaf het podium. Het publiek moest even wachten omdat de brug niet direct open ging. De Sint ontvangt uit handen van de burgemeester de sleutel van de stad. "Alle kinderen die mij gezien hebben, mogen vanavond hun schoen zetten," aldus Sinterklaas.

Voorbeschouwing

Daar stapte de sint op zijn paard Amerigo om dwars door de stad richting de Dam te rijden.

Omdat het Leidseplein wegens herinrichting helemaal overhoop ligt, moest Sinterklaas wel een andere route nemen dan normaal.

Het was de 78e intocht in de hoofdstad. Het was behoorlijk druk met toeschouwers in de binnenstad. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan. Het openbaar vervoer reed hier en daar om, of minder.

De IJ-tunnel zondagmiddag enige uren dicht wegens de intocht van Sinterklaas. Omdat de Zeeburgertunnel ook het hele weekeinde dicht is wegens werkzaamheden, was er sprake van verkeerschaos op de A10.