Stadsgids Bewaar

In Grand Café De Tropen drink je cocktails uit een grote witte ananas

In Grand Café De Tropen drink je cocktails uit een grote witte ananas
© Catharina Glogowski

De A-Locatie van deze week: het nieuwe De Tropen met uitzicht over het Oosterpark. We vonden er smaken van over de hele wereld op de menukaart. 

Grand Café De Tropen

Linnaeusstraat 2
020-568 2000
www.amsterdamdetropen.nl

In het nieuwe Grand Café De Tropen komen twee trekpleisters van Oost samen: het Tropenmuseum en het Oosterpark. Vanuit het café kijk je onder drie grote arcades door in de indrukwekkende hal van het Tropenmuseum. Achter de elf meter lange bar worden in een glazen vitrine ­museumstukken gepresenteerd. Vanaf het grote terras kijk je uit over het groene Oosterpark.

De connectie met het Koninklijk Instituut voor De Tropen is terug te vinden op de kaart. Chef-koks Robin Tiemessen en Roy van Loenen hebben zich laten inspireren door smaken van over de hele ­wereld. Zo staan op de uitgebreide en betaalbare menukaart Chinese paddenstoelencake (€10), De Tropenburger, met vlees van de Beemsterkoe en ananas (€13,50), en een dessert van spekkoek met kokosijs, kiwi en pandan panna cotta (€7). 'De gerechten zijn herkenbaar, maar hebben allemaal een tropische twist,' zegt manager Tijmen Veenstra. Ook aan kinderen is gedacht, zij kunnen bijvoorbeeld een mini-Tropenburger kiezen.

De Tropen kiest voor duurzame en lokale leveranciers. Vlees komt van Slagerij De Wit uit de Watergraafsmeer, het lekkers bij de koffie komt van Taart! uit de Haarlemmerbuurt en water wordt geschonken uit de Ecotap, een systeem waarbij kraanwater gefilterd wordt tot mineraalwaterkwaliteit.

De matte, grijze en donkergroene tinten, de houten vloer en de zwarte meubels geven De Tropen een luxe uitstraling, zonder dat de toegankelijkheid verloren gaat die eigen is aan een grand café.
'Eat together' is de slogan van De Tropen. In het midden van het café staan daarom twee lange ­betonnen tafels waar iedereen kan aanschuiven. 'Mensen kunnen hier een krantje lezen of werken op hun laptop, terwijl ze een Tropenburger eten,' zegt supervisor Daan Kinsbergen.

Leuk detail: een cocktail drink je hier uit een grote witte ananas.