Stadsgids Bewaar

Duizenden gingen op de foto met de koning

150 gelukkigen aten vrijdagavond een hapje met koning Willem-Alexander in het Paleis op de Dam. Na afloop ging het koningspaar met honderden mensen op de foto.

Het hof had iedereen die met de koning op de foto wilde, uitgenodigd om rond 21.45 uur naar de Dam te komen. Na het eten zou er een groepsfoto worden gemaakt. Niet een gewone, maar een 'gigapixel' opname. Die is honderd keer zo scherp, waardoor iedereen die zich op de Dam bevond zichzelf heel scherp kan terugvinden.

Voor het Koninklijk Paleis was een goudkleurige 50 neergelegd, waar Willem-Alexander en Máxima tussen gingen staan. "Ik heb ooit eens in een speech gezegd dat Nederland niet uit zeventien miljoen selfies bestaat, we willen het dan ook iets anders noemen,'' zei Willem-Alexander voor aanvang van het diner over de bijzondere foto. "Een usfie, want wifi zal waarschijnlijk al een beschermde naam zijn.''

De foto is via de website www.gigapixel.nl te zien. 

Vijftig jaar
Na het fotomoment gingen de deuren van het paleis open voor het publiek, tot zondagavond middernacht. Op dit moment is er een speciale tentoonstelling ingericht waarin wordt teruggebikt op de voorbije vijftig jaar.

De feestelijkheden voor Willem-Alexander zijn nog niet voorbij. Dit weekeinde ontvangt hij in en rond Den Haag een keur aan buitenlandse koninklijke gasten, die hem komen feliciteren met zijn vijftigste verjaardag.

Zie ook: Een selfie met de koning: 'Hij zei meteen ja'

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.