Stadsgids Bewaar

Homomonument viert dertigjarig bestaan in Paradiso

Tijdens Bevrijdingsdag wordt er gedanst op en rondom het Homomonument en is er ruimte voor bezinning.
Tijdens Bevrijdingsdag wordt er gedanst op en rondom het Homomonument en is er ruimte voor bezinning. © Homomonument

Het Homomonument bestaat dertig jaar. Bij dat jubileum wordt stilgestaan met een feestelijke avond in Paradiso. Artiesten die in de afgelopen decennia rondom het monument optraden, klimmen opnieuw het podium op.

De organisatie is nog bezig met de line-up, maar laat weten dat onder andere Amsterdams dj-duo The G-Team en houselegende Joost van Bellen komen optreden. In 1980, toen in Paradiso een soortgelijke avond werd georganiseerd ten behoeve van het nationale monument, traden in Paradiso Martine Bijl en de Zangeres Zonder Naam op.

Op de avond van het jubileum treedt de Amerikaanse singer-songwriter en homo-icoon Beth Ditto toevallig in Paradiso op. De woordvoerder van het Homomonument laat weten dat zij op de avond zelf gevraagd zal worden of ze misschien een mopje wil zingen voor de bijzondere mijlpaal.

Roze driehoeken
Het Homomonument, achter de Westerkerk, werd in 1987 gebouwd en bestaat uit drie roze, granieten driehoeken. De roze driehoek was in de concentratiekampen van Nazi-Duitsland het teken van de homoseksueel. Jaarlijks vindt rondom het monument de Dodenherdenking en de Transgendergedenkdag plaats. Tijdens Bevrijdingsdag, Koningsdag en Pride Amsterdam wordt steevast gedanst op het Homomonument.

Homomonument: 30 jaar
Zaterdag 14 oktober
Paradiso

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.