PS Stadsgids Bewaar

Hoe de nieuwe haring dit jaar is? Extra vet en ziltig wellicht?

Hiltondirecteur Roberto Payer, Eric van As (Versvishandel Jan van As) en matroos Judith Osborn. 'Beter dan vorig jaar: 22 procent vet'
Hiltondirecteur Roberto Payer, Eric van As (Versvishandel Jan van As) en matroos Judith Osborn. 'Beter dan vorig jaar: 22 procent vet' © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Haringparty 2018.

Een dag eerder hoorde ik het al als nieuwsitem op het radiojournaal: de nieuwe haring is dit jaar weer extra vet en ziltig. Ik schoot in de lach.

Op de Haringparty is dat al sinds jaar en dag een running gag. Hoe zou de nieuwe haring dit jaar zijn? Extra vet en ziltig wellicht?

En dan komt dat tonnetje en de verklaring: de nieuwe haring is dit jaar weer extra vet en ziltig.

Als die vis zo doorgaat, komt toch onherroepelijk de keer dat Eric van As moet zeggen: "Nou, het ziltige kan nog nét, maar dit jaar is de nieuwe haring toch echt ietsje te vettig."

Wie weet, volgend jaar.

Ook traditioneel: Roberto Payer die bij de ingang elke gast persoonlijk welkom heet. Naast hem staat een verpleegkundige, met walkietalkie en al.

Zo erg zal die nieuwe haring toch niet zijn?

In de tuin van het Hilton loop ik meteen tegen Judith Osborn aan: "Ik ben de matroos vandaag."

Ze draagt inderdaad een nautisch rokje, vrij kort ook.

Osborn mag straks op het bootje varen met Payer en Van As. Hoe heeft ze dat geregeld?

"Ze zochten een dame. Dus ik ben vandaag Daar Was Laatst Een Meisje Loos."

Ik ben meteen overtuigd.

Op een podium neemt Payer de microfoon. Dit is hun 26ste verjaardag en maar één keer was de Haringparty binnen. Ook vandaag zijn de weergoden hun goed gezind.

Dan vraagt hij aan Van As hoe de haring dit jaar is. Van As: "Ik heb vernomen dat hij weer erg goed is, beter dan vorig jaar: 22 procent vet."

Gelach in de tuin van het Hilton. Die zijn hier ook niet voor het eerst.

"De nieuwe haring komt er zo aan!" roept Payer en we borrelen verder.

Wat Haringparty 2018
Waar Hilton, Apollolaan
Wie Roberto Payer, Eric van As, Judith Osborn, Won Yip, Matthijs van Heijningen, Yves Gijrath, Dirk Zeelenberg, Patrick Lusink
Wanneer woensdag 13 juni, 17.30 tot 21.00 uur

Drank en spijs *****
Sfeer ****
Hans at toch meer saté dan haring

Niet lang, want daar klinkt een tune uit de boxen waarmee Rocky in topshape zou komen, en ook spuiten straaltjes water uit het water.

Nog geen bootje en Osborn in nautisch tenue.

Kijk, nu wordt er ook rook over het water geblazen en daar is het bootje dan, met mannen in pak en met Bengaals vuur uit een koker.

Osborn gooit trossen los. Dat doet ze goed.

Payer wandelt met een houten tonnetje over de loopplank. Er klinkt applaus.

De Hiltondirecteur steekt een haring in de lucht en dan... hap!

Voor de mensen achterin is dit alles ook te volgen op twee immense televisieschermen. Ik verzin dit allemaal niet. Er verschijnen inmiddels ook vlammen naast de boot.

Payer: "Haringparty 2018! Veel plezier!"

Ik eet een nieuwe haring. Vergelijken vind ik altijd best lastig.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.