PS Stadsgids Bewaar

Hij komt, hij komt: dit is de route van Sinterklaas in Amsterdam

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam vorig jaar.
De intocht van Sinterklaas in Amsterdam vorig jaar. © ANP

De goedheiligman en zijn kornuiten arriveren zondagochtend weer in de stad. Het eerste stuk zullen ze per boot afleggen, daarna gaat de Sint te paard verder door de binnenstad.

Rond 10.00 uur begint het programma van de jaarlijkse intocht georganiseerd door Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam. Op de Amstel bij het Mercure Hotel komt de Sint de stad binnenvaren, meldt de gemeente Amsterdam

Het gezelschap vaart een half uur later langs de Omval, via Carré, waarna de boot tussen 11.30 uur en 12.00 afmeert bij het Scheepsvaartmuseum. 

Halsema
Hier wordt de Sint ontvangen door burgemeester Halsema. Daarna volgt hij de route door de stad op zijn trouwe viervoeter Amerigo.

Via het Waterlooplein loopt de stoet naar het Rembrandtplein, om uiteindelijk rond 14.00 uur te eindigen op de Dam. Hier zijn allerlei muzikale acitiviteiten georganiseerd voor de kinderen, gepresenteerd door Rik Hoogendoorn van Sesamstraat. 

Bereikbaarheid
Tijdens de intocht rijden er minder trams en bussen door het centrum tussen 11.00 en 17.00 uur. 

Ook wordt het openbaar vervoer omgeleid of ingekort en sommige bushaltes worden verplaatst.

Landelijke intocht
De landelijke intocht vindt zaterdag plaats bij de Zaanse Schans, daar legt de Sint met zijn gevolg deze route af:

Zonnige intochten
Zowel zaterdag (in Nederland) als zondag (in Amsterdam) worden Sinterklaas en zijn Pieten onthaald met veel zon en een enkel vriendelijk stapelwolkje.

Het kan met een gevoelstemperatuur van een graad of 5 wel fris worden. "Een extra laag kleding onder de pietenpakjes is geen overbodige luxe", aldus Weeronline.

Meer over de intocht van Sinterklaas

- In de rechtbank van Haarlem gaat het gesprek deze week over de metamorfose van Zwarte Piet. Die moet er komen, maar in welk tempo?

- De figuur van Piet blijft omstreden, ook na de dialoogavond die de gemeente Zaanstad in aanloop naar de landelijke intocht heeft georganiseerd. Een kleine honderd mensen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van het stadsbestuur om met elkaar van gedachten te wisselen

- In Amsterdam klimt Jeroen Krabbé dit jaar voor het laatste op de schimmel. Erik van Muiswinkel wordt de nieuwe goedheiligman van Amsterdam