Stadsgids Bewaar

Hier kun je deze zomer in de buitenlucht een filmpje pakken

Op het dakterras van Floor17 heb je als de film is afgelopen ook nog een mooi uitzicht over een verlichte stad.
Op het dakterras van Floor17 heb je als de film is afgelopen ook nog een mooi uitzicht over een verlichte stad. © Rooftop Movie Nights

In de zomermaanden kun je in Amsterdam op diverse plekken in de buitenlucht een filmpje kijken zodra de zon onder gaat. Van de drijf-in bij Pampus tot op het dakterras van Floor17.

Onder de Boom
Met gratis popcorn kun je een plekje zoeken rondom het Blauwe Theehuis, waar elke zaterdag tot en met 8 september spannende films vertoond worden. Je kunt er onder andere griezelen bij From Dusk Till Dawn (vampierenhorror met Tarantino) en Nightmare on Elm Street (met de iconische Freddy Krueger).
Blauwe Theehuis, Vondelpark, 18 en 25 augustus en 1 en 8 september (21.00) gratis

Pluk de nacht

Bij het Stenen Hoofd aan het IJ kun je liggend in een strandstoel 15 avonden achter elkaar films kijken. Toegang is gratis, maar je kunt van te voren een strandstoel reserveren voor een (kleine) donatie. Zodra het begint te schemeren, zo rond 21.00 uur, worden korte films vertoond. Zodra de zon écht onder is, start de hoofdfilm. Doorgaans films die in Nederland niet zijn opgepikt door het reguliere distributiecircuit. 'Omdat ze te klein zijn, te eigenzinnig, te experimenteel.' Het terrein is vanaf 15.00 uur al open voor hapjes en drankjes.
Stenen Hoofd, 16 t/m 26 augustus, toegang gratis

Cineville op de boerderij
Cineville organiseert vier achtereenvolgende donderdagen openluchtvertoningen op een wel heel idyllische plek: buurtboerderij Ons Genoegen. Donderdag 17 augustus wordt tussen de groene velden en bomen Spring Breakers vertoond, met James Franco als criminele engerd. 24 augustus is dat het sferische kampeeravontuur Moonrise Kingdom. Op 31 augustus wordt Funny Games U.S. vertoond en 7 september kun je het Spaanse Y Tu Mamá También in de buitenlucht zien.
Donderdag 17 augustus (21.30 start film) gratis
Buurtboerderij Ons Genoegen

World Cinema Open Air
Dit filmfestival neemt je mee naar het leven in Latijns-Amerika, Azië en Afrika, door de ogen van vaak jonge regisseurs. De films worden vertoond op drie locaties: het Vondelpark Openluchttheater, het Marie Heinekenplein of in de binnentuin van het KIT.
Verschillende locaties, tot en met 26 augustus, toegang is gratis, maar een donatie is gewenst. 

Bijlmerbios
Metrostation Kraaienest is eind augustus de eindhalte voor filmliefhebbers. Terwijl de metro's van lijn 53 over je hoofd voorbij denderen, kun je genieten van films die er toe doen. Onder de 10 meter hoge metro-overkapping staan banken uit de kringloopwinkel om lekker op weg te zakken. op het programma: Dubbelspel (vrijdag), Moonlight (zaterdag) en Demain tout commence (zondag).
Metrostation Kraaienest, 25, 26 en 27 augustus om 21.00 uur, gratis

Film in the Park
Helemaal in lijn met de huidige populariteit van openluchtbioscopen wordt er in het Vondelpark twee keer een filmvertoning in de buitenlucht georganiseerd onder de noemer Film in het Park. Dark Blood (met River Phoenix in de hoofdrol) en vier korte animaties worden vertoond.
VondelCS, 31 augustus, 1 september (21.00) gratis

Cavia Rooftop Cinema
Filmhuis Cavia in West gaat het dak op van het nabijgelegen Grand Café Het paviljoen op het Van Beuningenplein. Vrijdag 1 september wordt de Spaanse film Mujeres al Borde de un Ataque de Nervios (Women on the verge of a nervous breakdown) getoond, en op zondag 3 september staat de Surinaamse klassieker Wan Pipel op het programma. 
Van Beuningenplein, 1 en 3 september (21.30), gratis

On the Roof Filmfestival

Vier avonden de nieuwste films uit de wereldcinema bekijken in de open lucht op het dak van de Vrije Universiteit, mét panoramisch uitzicht over Amsterdam. Het thema van deze editie is duurzaamheid. De films worden voorafgegaan door talks van van onder andere Bas Heijne en Mounir Samuel. Ook voor muziek, hapjes en drankjes wordt gezorgd. 
Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, 5 t/m 8 september, tickets verkrijgbaar vanaf 1 augustus.

West Beach Filmfestival
Aan het Sloterstrand kun je in september elf avonden gratis films kijken onder de sterren. Elke avond vanaf 20.30 uur is er een andere film te zien. Onder meer Brimstone, La La Land en Captain Fantastic passeren de revue. Bij regen wordt de film vertoond in een tent. Op vrijdag 22 en zaterdag 23 september is er naast een film ook een silent disco. 
Sloterplas, van 14 t/m 24 september

Mis je een leuke buitenbios in Amsterdam in dit overzicht? Mail je tips aan stadsgids@parool.nl.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.