PS Stadsgids Bewaar

Het Sangriafeest en nog 9 zomerse weekendtips

Def Rhymz wordt schoorvoetend het podium opgeschoven tijdens Chin Chin Fest.
Def Rhymz wordt schoorvoetend het podium opgeschoven tijdens Chin Chin Fest. © Chin Chin Club

Pomp je banden op en stap op de fiets: de leukste feestjes vind je dit weekend namelijk buiten het centrum.

De ruimte in
"A long time ago in a galaxy far, far away..." Star Wars: A New Hope is een absolute klassieker in de filmgeschiedenis. De inmiddels wereldberoemde soundtrack van John Williams wordt dit weekend live gespeeld door het Antwerp Symphony Orchestra. Voor het orgel in het Concertgebouw hangt een gigantisch scherm, waardoor je de film kunt bewonderen met live muziek. Voor de echte fans.
Donderdag 5 juli en vrijdag 6 juli (20.00) zaterdag 7 juli (14.00 en 20.00) vanaf €39
Concertgebouw

Een groot sangriafeest
Het meest zomerse drankje dat er is: sangria. Heerlijk op een terrasje in Barcelona, maar minstens net zo lekker in de Amsterdamse zon. Tijdens Het Grote Sangriafeest in De Vergulde Eenhoorn kun je liters drinken. Er staan barbecues voor de lege maag en er is muziek om beschonken op te dansen. 
Er is ook plek voor een potje jeu de boules.
Vrijdag 6 juli (16.00-23.30) gratis (maar vol is vol)
Ringdijk 58

Tens, tens, tens across the board!
Zaterdag verandert Paradiso in een wereld vol glitter, glamour en drag tijdens Superball, het grootste dragqueenfeest van Europa. Tien internationale 'drag houses' strijden met elkaar voor de winst. In verschillende categorieën moeten de queens zichzelf bewijzen. In wie schuilt de beste Britney? Dat blijkt uit de lipsyncronde. In de dance-off showen de dames hun beste dansmoves en tijdens de catwalk kun je hun bijzondere make-up en kleding bewonderen. Krijg je geen genoeg van de show? Naderhand is er een afterparty.
Zaterdag 7 juli (20.00-05.00) €22,50
Paradiso

Festivals buiten de ring
Wie zegt dat de beste feestjes in het centrum zijn? Festival Macumba strijkt dit weekend neer in Ouderkerk aan de Amstel. Dans op je blote voeten in het zand op reggaeton, dancehall of samba en eet Zuid-Amerikaanse hapjes. Zin om je terug te trekken? Er is ook een silent cinema, waar je met een koptelefoon op rustig kunt genieten van een Latijns-Amerikaanse film.
Zaterdag (12.00-23.00) €41
Ouderkerkerplas

Chin Chin Fest
Ook in West wordt een clubavond omgetoverd tot festival. De wekelijkse feestjes in Chin Chin Club krijgen een eigen podium in de Tuinen van West, waar je kunt dansen op de hitjes van Het Partyfeest x Terug nar Toen. Denk aan muziek uit de jaren 00 met Brace en Def Rhymz. Er is ook een house- en hiphoppodium, met onder andere optredens van Dio en Kris Kross Amsterdam.
Zaterdag 7 juli (12.00-23.00) €38,45 aan de deur
Tuinen van West 

Zomer in de Bijlmer
De I Love The Bijlmer Summer Party pakt dit jaar uit met een groot terras, een barbecue en genoeg te snaaien voor de hele Bijlmer. Dj Cliffhanger en dj Jorge Trustfull draaien 'swingende r&b en hiphop'. Het feest gaat door tot in de late uurtjes.
Zaterdag 7 juli (15.00-03.00) €10 aan de deur
Tafelbergweg 4B

Muziek in de Hermitage en Hortus Botanicus
De tuin van de Hermitage is een heerlijk plekje waar je met een drankje kunt nadenken over de kunst die je net gezien hebt. Deze zaterdag voorziet het Laurie Carpenter Quintet de middag van een soundtrack. Er staan cocktailbars voor dorstige Amsterdammers.
Ook in de Hortus wordt live jazz gespeeld.
Heb je dit weekend geen tijd? Niet getreurd: de jazzfeestjes zijn nog tot eind augustus terugkerend.
Zaterdag 7 juli (16.00) gratis
Hermitage Amsterdam
Zondag 8 juli (16.30) €9,50
Hortus Botanicus

Lekker voor pampus
Geen zin in drukke festivals? Op forteiland Pampus geniet je van de rust.
Het Puur Pampus Festival gaat dit jaar de strijd aan met afval. Er wordt kunst van zwerfafval getoond en kinderen kunnen door te knutselen meer leren over recyclen.
Er zij ook lezingen van milieu-enthousiastelingen, zoals Joos Ockels (de weduwe van Wubbo).Extra veerboten vertrekken vanuit Amsterdam, Muiden en Almere.
Zaterdag 7 en zondag 8 juli (10.30-18.00) 
Veerboot & entree €16,50, met eigen boot €10,50
Forteiland Pampus


Voor op je Insta
De kunst van lomography is een oude aan de Diana, een camera uit de jaren zestig. De dames van Lomography Benelux geven in het Hoxton een cursus over hoe je de moderne replica van deze klassieke camera moet gebruiken. Zo leer je in een middag hoe je de mooiste foto's (zonder instafilter!) maakt en krijg je achteraf een downloadlink opgestuurd. Zo kun je ze - in tegenstelling tot de jaren zestig - wél op Instagram zetten. 
Zondag 8 juli (13.00-15.00) €35
Herengracht 255

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.